#Tb 15 euro gift
Enquête: 030-Mag een christen scheiden? Ja Nee

Uw mening

014 Trump krijgt evangelicals achter zich

“Ik sta aan jullie kant’, zei de republikeinse kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap Donald Trump dinsdag. Hij was door voornamelijk evangelische leiders uitgenodigd om in een besloten bijeenkomst in News York hun vragen over zijn persoon en beleid te beantwoorden. Gevolg: Velen staan nu achter hem. Intussen zijn er ook tegenstanders in het evangelische kamp, van wie de spraakmakendste niet werden uitgenodigd.

Uw mening: 014-Zou u op Donald Trump stemmen?

In de besloten bijeenkomst, waar enkele journalisten toch wisten binnen te dringen (onder wie de genodigde David Brody van Christian Broadcasting Network), was bijvoorbeeld Michael Farris, ooit als directeur verbonden aan de rechtste beweging Moral Majority, niet welkom. Hij is onder meer verbonden aan het Patrick Henry College.
 
Oorspronkelijk zouden er 500 met zorg geselecteerde voornamelijk evangelische leiders komen, maar het werden er tegen de 1000. Volgens Trump-aanhanger ds. Jerry Falwell jr., president van de Liberty University in Virginia (grootste christelijke universiteit ter wereld), is de kandidaat bereid te strijden tegen vijandige, radicale islamitische terroristen. Zijn vader, die de universiteit stichtte, leidde destijds de door hem geëntameerde Moral Majority (MM), een christelijke ethische beweging. Falwell jr. had een belangrijke stem in de bijeenkomst.
 
‘Overweldigend’
In een persconferentie na de meeting zei Bill Dallas, leider van de organisatie United in Purpose en van de organisatie van de bijeenkomst, dat die ‘overweldigend’ en op diverse terreinen de verwachtingen van de deelnemers had overtroffen. Maar Michael Farris ziet in het kiezen van Trump de markering van het einde van ‘christelijk rechts’ en wijst er op dat in de MM-beweging alleen Bijbelgetrouwe leiders werden gekozen. “Vandaag hebben wij een kandidaat wiens wereldbeeld hebzucht en wiens god begeerte is”, zei hij.
Maar veel evangelische pastors die de besloten bijeenkomst bezochten, zijn redelijk enthousiast over Trump, al beseffen zij dat de man – die aan zijn derde huwelijk toe is – niet altijd als een heilige heeft geleefd. Maar zij wijzen er op dat vergeving essentieel is voor het christendom. En op politiek terrein komt Trump volgens hen niet met lege handen.

In de laatste maanden is door evangelicals de persoonlijke leefstijl van de vastgoedmagnaat hem niet in dank afgenomen, evenals de manier waarop hij soms over vrouwen en minderheden sprak. Maar tijdens de bijeenkomst noemde hij zich een gelovige.
Falwell kreeg applaus na het verdedigen van Trump tegenover de predikers van de Amerikaanse Bible Belt. “Donald Trump mag dan geen wedergeboren, Geest vervulde, charismatische en handen zwaaiende gelovige zijn zoals sommigen van ons hier, maar hij is wel een christen”, zei een van hen na afloop.

Reageren


Jan Smit

08-07-2016 01:02
Binnen het christelijke erf wordt er nogal uiteenlopend gereageerd op de verschijning van Trump in de Amerikaanse verkiezingen. Gisteren kwam CBN News met een uitvoerige reportage over Trump en laat de diverse kanten van Trump zien.

Zeer interessant voor degenen die de ontwikkelingen betreffende de Amerikaanse verkiezingen op de voet volgen: https://youtu.be/wwir5Uf-Kio

Gea

24-06-2016 03:44
Ja Eric, dat weet ik óók niet .... ik ben helemaal niet blij met die christelijke aanhang voor Trump. Maar in de Bijbel hebben we vaker gezien: GOD is degene die mensen macht geeft ( en ook weer afpakt, denk aan koning Saul!) zie óók mensen als Nebukadnezar, en denk ook aan die machthebber in de Bijbel die een aantal jaren krankzinnig werd en later herstelde..... allemaal in de handen van onze God. Het kán dus zijn dat Trump van God de macht krijgt, maar dan altijd voor ZIJN doel-einden en níet voor die van Trump zelf!! Wie weet is Trump wel een pion in het proces waar de wereld dóór moet ... één ding weet ik zeker ; het loopt onze Heer niet uit de hand en daar houd ik mij dan maar aan vast.

Jan Smit

24-06-2016 01:10
Videoverslag over deze ontmoeting door CBN (Breody File), waarvan reporter zelf aanwezig mocht zijn (zonder camera) bij de bijeenkomst: https://youtu.be/hVz2iChRt7s

Rien

24-06-2016 07:17
"Horende doof en ziende blind"!

Eric

24-06-2016 02:04
Christenen, wie of wat halen jullie in huis?