#Tb 15 euro gift
Enquête: 003-Ik geloof dat het scheppingsverhaal letterlijk waar is. Ja Nee

Buitenland

100 nieuwe Britse Anglicaanse scholen

Honderd scholen wil de Anglicaanse Kerk in Engeland de komende vier jaar stichten. Dat maakte de synode maandag bekend. Het worden dus particuliere scholen en het besluit is een gevolg van een nieuwe wetgeving.

Die voorziet er in dat men nu zo’n bijzondere school kan oprichten als daar aantoonbaar in een stad of dorp belangstelling voor is en die geen concurrent wordt van al bestaande scholen.

In het verleden waren kerken meestal tegen dergelijke particuliere scholen, omdat die - anders dan openbare - niet onder het toezicht van gemeenteraden vielen. Dat is nu veranderd en de Britse regering beveelt het oprichten van buiten het traditionele schoolsysteem vallende scholen juist aan. Zij wil vóór 2020 vijfhonderd ‘vrije’ scholen zien opgericht, waarvan dus 20% door de Anglicaanse Kerk.

Die ziet dat als een mogelijkheid om een rol te spelen in het onderwijs van kinderen. Overigens mag op religieuze scholen hooguit de helft van de leerlingen uit gezinnen met dezelfde religie komen. Daarom doet de Rooms Katholieke Kerk voorlopig niet mee.


Reageren