#Tb 15 euro gift
Enquête: 074-Ik vind christelijk onderwijs belangrijk! Ja Nee

Buitenland

Kerken in Nice doen wat zij kunnen

In Nice, geschokt door een vreselijke aanslag die meer dan 80 doden en tientallen gewonden eiste, proberen evangelische en andere protestantse kerken zichtbaar in de stad aanwezig te zijn. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad (RD).

Dominee Paolo Morlacchetti (foto) van de 500 zielen tellende Église Protestante Unie de Nice Saint-Esprit was donderdagavond bij het vuurwerk op de nationale feestdag quatorze juillet. Toen de paniek losbarstte ging hij met zijn vrouw meteen naar huis. Volgens het RD inventariseerde hij vrijdagmorgen vroeg telefonisch het ledenbestand om te horen of er mogelijk slachtoffers in de kerk waren. Niemand bleek getroffen „Wel zijn sommigen zwaar getraumatiseerd omdat ze aanwezig waren op de plek des onheils. We proberen hen zo goed mogelijk bij te staan”, zegt hij met ingehouden emoties.

Volgens Morlacchetti werken de leden van de protestantse kerk in Nice hard aan de dialoog met moslims. „We stellen alles in het werk om vandaag al met joden en moslims in Nice samen te komen en een verklaring op te stellen waarin we ons uitspreken voor de vrede,” zei hij tegen het RD.

Voorganger Arnold James van de International Baptist Church in Nice is aangeslagen. „Maar we mogen ons er niet door laten ontmoedigen. Niet toestaan dat we bang zijn. Wij hebben Christus aan onze zijde. We moeten onze naaste, inclusief onze vijand, blijven liefhebben. Bidden zonder ophouden en het licht in de wereld zijn, Gods liefde uitdragen,” citeert het RD hem. Vrijdag was zijn kerk open, onder meer voor de 68 kinderen die er de laatste dag van een vakantiebijbelweek hadden. „Donderdagavond hadden we met de volwassenen van onze gemeente Bijbelstudie en wilden we vroeg afronden voor wie eventueel nog naar het vuurwerk op de boulevard wilde kijken. Maar niemand is daarheen gegaan omdat we moe waren van de vakantiebijbelweek.”

De predikant van de 12 kilometer van Nice, in Cagnes-sur-Mer, gelegen kleine Église Chrétienne Évangélique Goshen zegt dat de gezamenlijke kerken present kunnen zijn. „Maar bovenal moeten we als kerken laten zien dat we naast de gewonden en de nabestaanden van de 84 dodelijke slachtoffers staan.”


Reageren