#Tb 15 euro gift
Enquête: 136-Bent u een internetjunkie? Ja Nee

Buitenland

Veel kerkgangers VS horen politieke preken

In de aanloop naar de presidentiële verkiezingen in de VS horen de meeste kerkgangers via de kansel over politieke voorkeuren. Dat meldt het Pew onderzoek centrum. Bijna twee-derde (64%) van de deelnemers aan de peilingen, waarvan de resultaten maandag openbaar werden gemaakt, zegt dat hun pastor dit voorjaar en in de zomer heeft gesproken over minstens een politiek of sociaal thema.
 
Veertien procent gaf aan dat de voorganger zelfs een van de kandidaten voor het presidentschap specifiek heeft genoemd. Onder meer ging het daarbij over behoud van belastingvoordelen voor kerken, waarvoor Donald Trump en de Republikeinse partij zich sterk zeggen te maken.

Hete hangijzers zijn onder meer godsdienstvrijheid en homoseksualiteit. Veertig procent zegt daar de laatste tijd in de diensten wel iets over te hebben gehoord. Andere thema’s zijn abortus (29%) en immigratie (27%). Minder frequent werd gesproken over het milieu (22%) en economie (18%).

Boodschappen over godsdienstvrijheid en abortus zijn traditioneel gemeengoed bij godsdienstige conservatieven, zegt Pew. Zo’n 32% zei van voorgangers te hebben gehoord dat de vrijheid van godsdienst onder vuur ligt en 22% hoorde preken tegen abortus. Preken over immigratie en milieu lijken bij de politieke en religieuze ‘progressieven’ te behoren: 19% kreeg te horen dat immigranten welkom zijn en 16% dat het milieu moet worden beschermd.

Op de kansels bleek men verdeeld over homoseksualiteit: 20% kreeg kritiek daarop te horen, terwijl 12% werd gestuurd in de richting van het accepteren van homo’s, lesbiennes en transgenders. 7% zei beide standpunten te hebben gehoord.

Relatief weinig kerkgangers hoorden voor (9%) of tegen (11%) een kandidaat preken, meldt Pew. Ondanks het omarmen van Trump door veel evangelische leiders, hoorden meer kerkgangers tegen hem (7%) dan tegen Clinton (4%) spreken. Het onderzoek werd gehouden onder 4602 volgens Pew representatieve volwassenen.

Reageren


denis

15-08-2016 03:57
de enige politieke preek die je daar zou moeten horen zou moeten gaan over stemmen op Gods Koninkrijk en de waarschuwing geen deel te zijn van deze wereld

Otto

12-08-2016 06:11
Al de politieke invloed ook in de preken van predikanten, en evangelisten heeft de kerk kapot gemaakt. De meeste gaan naar de kerk om getroost te worden, om rust te vinden in Gods boodschap, maar als je dan stil gezet wordt door predikanten/evangelisten, die hun politieke voorkeur door laat schijnen in hun preken, dan kun je net zo goed thuisblijven, want je komt er meer opgefokt uit, dan getroost. Ik geloof dat de kerken weer vol komen, als al dat politiek geleuter achterwegen zouden blijven, en je echt stilgezet wordt bij het woord van God, daar kom je tenslotte voor, politiek kan ik de hele week horen, op wat voor radio/tv zender ook. De kerk moet een rust punt worden, waar je naar een drukke week zondags het zuivere woord van God hoort, die je vertroost, en bemoedigd.