#Tb 15 euro gift
Enquête: 099-Is seks voor het huwelijk toegestaan? Ja Nee

Buitenland

Kantoor World Vision Ethiopië uitgebrand

Van de christelijke organisatie World Vision is het kantoor in Ethiopië geplunderd en volledig afgebrand. Het pand en de organisatie zijn kennelijk dupe geworden van politieke spanningen in het land, die al veel slachtoffers hebben geëist.

Het gaat om het kantoor in het gebied Dembia, waar World Vision hulpprojecten heeft. Volgens de Nederlandse afdeling van de organisatie zijn niet alleen computers en een auto gestolen, maar werd ook een opslagruimte leeg geroofd en vernield. “De politieke onrust in Ethiopië heeft nu ook ons gebied bereikt en we zijn het slachtoffer geworden van deze rellen”, laat een woordvoerder weten.

Die rellen zijn overigens niet specifiek tegen World Vision gericht. Directeur Ruud van Eijle heeft Nederlandse donateurs van het gebeurde op de hoogte gesteld. Wold Vision richt zich op het op afstand sponsoren van in armoede levende kinderen. Men hen en de lokale medewerkers gaat het volgens Van Eijle goed.

Maar hij en zijn team zeggen wel ‘geschrokken en verdrietig over deze grote vernieling’ te zijn, omdat de materiële schade groot is. De situatie wordt onderzocht, maar de activiteiten van de organisatie in het gebied zijn tijdelijk stil gelegd. World Vision hoopt die zo snel mogelijk te hervatten.

Sinds 2007 werkt de organisatie in Dembia aan een project, dat onder meer betere gezondheidszorg, onderwijs, toegang tot water en het beschermen van kinderen. Inhoudt. “We hopen en bidden dat de rust snel terugkeert en we weer verder kunnen met het mooie werk dat we daar doen: het helpen van kinderen in nood”, zegt World Vision.

Tegenslagen teisteren World Vision de laatste tijd. Vorige week kwam de organisatie in het nieuws doordat directeur Mohammad El Halabi van de afdeling in Gaza is gearresteerd door Israël. Hij is beschuldigd van steun aan Hamas. De Nederlandse afdeling liet weten erg te zijn geschrokken van deze aanklacht. “World Vision veroordeelt ieder verkeerd gebruik van donaties die aan een hulporganisatie ter beschikking zijn gesteld en verafschuwt terrorisme of het ondersteunen van terroristische activiteiten”, meldde zij.

Met het oog op de beschuldigingen, waarvan de juistheid overigens nog wordt onderzocht, legde de organisatie alle activiteiten in Gaza tijdelijk stil. Als de aanklacht juist blijkt, zal ‘snel en resoluut’ actie worden ondernomen, zei ze. “Helaas hebben we tot nu toe nog geen bewijzen te zien gekregen. We pleiten dan ook voor een eerlijk en transparant juridisch proces.”

Media berichten dat er 50 miljoen dollar is doorgesluisd zijn overigens onjuist, weet World Vision, omdat het budget over de afgelopen tien jaar 22,5 miljoen dollar was. En Mohammad El Halabi was pas sinds oktober 2014 hoofd van de programma's voor Gaza. Eerder beheerde hij slechts delen van het Gaza-budget.

Reageren


frits

15-08-2016 09:01
Welke delen van het Gaza-budget beheerde El Halabi? En hoeveel geld was hiervoor beschikbaar?