#Tb 15 euro gift
Enquête: 030-Mag een christen scheiden? Ja Nee

Christenvervolging

‘Terugkeer tot Islam van christen onder druk’

Dat de tot het christendom bekeerde ex-moslim journalist Mohamed Hegazy (34) in Egypte publiekelijk heeft verklaard terug te zijn gekeerd tot de Islam, is volgens gelovigen het resultaat van martelingen en dwang door autoriteiten. Hij deed zijn aankondiging op YouTube. In een naar de mening van critici goed ingestudeerde verklaring, zei hij uit een compleet vrije wil te handelen. "Ik ben niet onder invloed van enige dienst, noch sta ik onder druk van welke aard ook.” Dat meldt christelijk persagentschap BosNewsLife, partner van Uitdaging.

Hij vierde negen jaar lang juridische strijd bij Egyptische rechtbanken om officieel als christen te worden erkend. Vrienden zeggen dat hij meedogenloze vervolging onderging, omdat hij probeerde op zijn identiteitsbewijs de daar aangegeven religie in ‘christen’ te laten veranderen. Hij wilde ook Bishoy Armeya Boulos gaan heten, een nieuwe naam na zijn bekering op 17-jarige leeftijd in 1999. Op de YouTube video noemt hij zich weer Mohamed Hegazy.

Christenen brengen de ontwikkelingen in verband met geconstateerd hardhandig optreden van de overheid tegen christen bekeerlingen en andere minderheden. “Zijn openbare verzoek zijn godsdienstige status te veranderen resulteerde in doodsbedreigingen en dwong zijn gezin ertoe zich schuil te houden”, zegt de organisatie Stem van de Martelaren in Canada.
 
Asiel
Nadat zijn vrouw en twee kinderen zich enkele jaren schuil hadden gehouden, slaagden die er in politiek asiel te krijgen in Duitsland. Hegazy koos ervoor in Egypte te blijven, omdat hij bang was – zeggen christenen – zijn geboorteland niet meer in te komen als hij het verliet. “Zijn eigen ervaring met zich verbergen en voortdurende vervolging door de politie, maakte hem tot een verdediger van de rechten van bekeerlingen tot het christendom. Hij brengt zijn dagen door met documenteren van beschuldigingen tegen Egyptische christenen en pleidooien voor een eerlijke behandeling van hen,“ zegt de organisatie.

Hegazy, die met tussenpozen gevangen zat sinds december 2013, werd veroordeeld tot vijf jaar cel wegens ‘protesteren zonder toestemming’ en ‘belasteren van godsdienst’. Volgens degenen die hem steunen werd hij zowel voor zijn christelijke overtuiging als zijn journalistieke activiteiten gestraft. In juni sprak een rechtbank uit dat hij vrij mocht zijn op borgtocht, maar het duurde nog een maand voordat hij werkelijk uit de cel kwam. Tijdens die beproeving raakte zijn advocaat Karam Ghobrial naar verluidt verstrikt in bureaucratie, terwijl Mohamed blijkbaar naar diverse politiebureaus werd overgebracht, meldt
Release International.

Die organisatie en de Stem van de Martelaren hebben opgeroepen tot gebed voor zijn innerlijke rust en onderstrepen dat God het hart aanziet. Advocaat Karam heeft volgens hen ook een hoge prijs vertaald voor het verdedigen van zijn cliënt.

Reageren


Otto

24-08-2016 05:17
En nu gaat de wereld raad van kerken met de islamitisch universiteit in Egypte samen kijken naar de verhouding moslims en christenen terwijl dit gebeurd, hoe blind kun je zijn. Ik las dit weekend nog een interview over Irak er waren daar in 2003 1.5 miljoen christenen en vele zijn door terreur/bedreiging op de vlucht geslagen, er zijn er nu nog 200.000 over, dus 1.3 miljoen christenen zijn gevlucht, en wat heeft het christelijk westen gedaan, voor onze broeders en zusters bijna niets een diepe, diepe schande, en nu worden moslimvluchtelingen uit die landen in Nederland prins heerlijk ontvangen, terwijl zij hun eigen broeders en zusters in de steek gelaten hebben jaren lang, en op deze broeders en zusters slaat Mattheus 25 op, en vooral vers 40, dat slaat op het christelijke westen, die zich nooit zo ingezet heeft, voor hun broeders en zusters, zoals nu met de moslimvluchteling. Trouwens nu is het vervolgen van christenen in die landen nog nooit zo fel geweest als nu, en er komen steeds meer islamitische landen bij, en wij in het westen zwijgen, wat een diepe schuld halen wij hier over ons heen, en nu nog niemand hoor je in het christelijke westen, dit is niet te vatten hoe blind!!!