#Tb 15 euro gift
Enquête: 099-Is seks voor het huwelijk toegestaan? Ja Nee

Christenvervolging

Christenen Oezbekistan vrezen vervolging

De ruim 210.000 christenen in Oezbekistan vrezen nog meer gevaar en onzekerheid nu het parlement premier Shavkat Mirziyaev (foto) tot interim president heeft benoemd na de dood van de sterke leider Islam Karimov. Dat vertelden zendelingen aan christelijk nieuwsagentschap BosNewsLife, partner van Uitdaging.

"Veel christenen en voorgangers in Oezbekistan geloven dat de situatie voor gelovigen de komende maanden slechter wordt”, zegt zendingsgenootschap Eurasia. "Als premier Shavkat Mirziyaev meer macht krijgt, zal de intimidatie en vervolging van christenen toenemen.”
 
Mirziyaev (58) is sinds 2003 premier en daarmee langer op die post dan iemand anders sinds Oezbekistan 25 jaar geleden onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie. Christenen vrezen dat Mirziyaev graag het omstreden beleid van Karimov voortzet en zelfs versterkt, met draconische methoden om burgerlijke en godsdienstvrijheid te beperken. Onder Karimov behoorden de mediacensuur en de beperking van de vrijheid van meningsuiting tot de meest extreme in de wereld, zegt de organisatie.

Ook mensenrechten organisaties noemen Karimov een meedogenloze leider, die bekend stond door het vervolgen van dissidenten en onafhankelijke media. Troepen zouden honderden ongewapende demonstranten met machinegeweren hebben gedood bij een opstandje in 2005. Hij zette ook beduidende politieke tegenstanders gevangen. Op de ranglijst van vervolging van christenen van Open Doors staat het land op de 15e plaats. Evangelisatie is in Oezbekistan illegaal. De nationale veiligheidsdienst, opvolger van de KGB, heeft volgens christenen een lange geschiedenis van martelen, censuur en vertrappen van mensenrechten achter de rug.

Tot de vervolgden behoort David Shestakov, een evangelische voorganger die met zijn gezin na negen jaar gevangenisstraf in de VS kwam.

Reageren


Otto

23-09-2016 12:02
Het neemt steeds meer toe het vervolgen van christenen. Nu las ik weer dat de koerden in syrie de christenen aan het verdrijven zijn, en het houd niet op, en waar blijft nu het christelijk westen nergens, laat je eens horen in kerken/evangeliebijeenkomsten ik hoor niets, ja slechts een lauwe kreet, maar als je aan een moslim asielzoeker komt nou dan valt elke christelijke kerk/politieke partij over je heen, als jullie net zo fel zouden zijn voor de verdrukte christen dan zou er nog wat kunnen gebeuren, maar ik mag hopen dat er een luid protest komt voor al onze broeders, en zusters die het steeds moeilijker krijgen in vooral de moslimlanden, zie maar eens in de asielzoekerscentra sommige durven niet meer te bidden, of een dienst te houden, anders worden zij bedreigt, en dat komt onze samenleving binnen een schande, want over een paar jaar zal er in Nederland ook geen christelijk onderwijs meer zijn de tekenen zijn er al, en dat allemaal omdat wij geen spanning willen kweken tussen moslim en christen, en dit is nu het open arm effect van open deuren in Nederland.