#Tb 15 euro gift
Enquête: 074-Ik vind christelijk onderwijs belangrijk! Ja Nee

Organisaties

70 jaar Youth for Christ

Jongerenorganisatie Youth for Christ viert aanstaande zaterdag en zondag haar 70-jarig bestaan met een festival. In het najaar van 1946 zag de vanuit de Amerika overgewaaide beweging het levenslicht.

“Zeventig jaar Youth for Christ is echt iets om dankbaar voor te zijn”, zegt directeur Bram Rebergen. “Wat is nou een betere manier om dat te vieren dan met een festival? Door de decennia heen hebben zoveel jongeren ontdekt wie Jezus is en zich aan Hem verbonden. Dat stemt mij intens dankbaar. Maar we willen vooral hoopvol vooruitkijken. We willen een missionaire beweging blijven en jongeren opzoeken waar ze zijn. We verlangen ernaar dat kerken hierbij aanhaken, want dit moeten we samen doen. Laat dit festival een plek zijn waar de inspiratie voor nog eens zeventig jaar vanaf spat.”

Trainingsevent
Voorafgaand aan het jubileumfestival vindt het Youth for Christ Trainingsevent plaats, waar jaarlijks honderden jeugdleiders, jongerenwerkers en pioniers op af komen. Het staat dit jaar in het teken van diepgaande training. Geen losse workshops, maar zeven routes waarmee deelnemers een dag lang aan de slag gaan.

Oude en jonge bekenden
Op het festival spelen oude en nieuwe bekenden: Ralph van Manen Trio, cabaretier TimZingt, Cheeses of Mexico, Rob Favier en folkzanger en troubadour Theo van Teijlingen. Het festival vindt plaats op de Lindenhorst in Driebergen, sinds 1974 de thuisbasis van Youth for Christ. Het is voor de gelegenheid omgedoopt tot festivalterrein, compleet met camping, podia, foodcourt, zingen bij het kampvuur en een heuse koffiebar. Ook is er een jubileumveiling, waarvan de opbrengst is bestemd voor renovatie van het Koetshuis op het terrein en de Deel in het hoofdgebouw.

Jubileumboek
Op zaterdagavond neemt burgemeester Naafs van Driebergen het boek Bid on, Hands on in ontvangst dat ter gelegenheid van het jubileum verschijnt. Bram Rebergen: "Dit boek bruist van inspiratie. Het is door honderden mensen geschreven, jong en oud, die hun gebed en hun leven met jongeren willen delen.”

Outburst
Zondagochtend is er een Outburst, een dankdienst met muzikale begeleiding van een swingend professioneel koor. Iedereen die deze dienst wil bijwonen is welkom.

Laagdrempelig
Youth for Christ Nederland wordt in het najaar van 1946 opgericht, na een tour langs Nederlandse steden met ‘rally’s’. De Amerikaanse pioniers vanuit de VS zien dat er niet alleen materiële nood is, er is een 'geestelijk Marshallplan' nodig voor de jeugd. In dertig jaar groeit Youth for Christ uit tot een beweging met meer dan honderd koffiebars in heel Nederland. Honderdduizenden jongeren die weinig verbondenheid voelen met de Kerk, maken op laagdrempelige wijze kennis met het geloof. Youth for Christ weet jongeren aan te spreken door het evangelie op een eigentijdse manier te vertalen naar de leefwereld van jongeren, onder meer met koffiebars, zomerkampen, het Flevo Totaalfestival en via programma’s voor tienerclubs.


Reageren