#Tb 15 euro gift
Enquête: 003-Ik geloof dat het scheppingsverhaal letterlijk waar is. Ja Nee

Kunst

God aanbidden met de trompet

Van jongs af aan is Laura Krale gegrepen door de klank van de trompet. Toen ze de fanfare hoorde spelen in haar geboorteplaats Staphorst dacht ze: ‘dat wil ik ook!’. Inmiddels is de 27-jarige Laura professioneel muzikant in Amsterdam en heeft ze samen met organist Martin Zonnenberg haar debuut-cd ‘Trumpet tunes’ uitgebracht. “Ik vind de klank van de trompet heel mooi. Het heeft iets heldhaftigs en feestelijks. Trompet spelen is mijn manier om God te aanbidden. Zeker als ik samen met anderen muziek kan maken. Dan voel ik mij dichterbij God.”

 “Ik ben opgegroeid in Staphorst”, begint Laura haar verhaal. “Ik heb twee zussen. Mijn moeder was heel muzikaal, zij speelde orgel en wij zongen dan mee. Als zesjarige meisje hoorde ik de fanfare in het dorp. Dat was volgens mij op een Koninginnedag. ‘Dat wil ik ook!’ dacht ik toen. ‘Een instrument pakken en meedoen.’ Ik ben naar de fanfare gegaan en daar heb ik bugel leren spelen. Muziek werd echt mijn passie. Ik ben trompet gaan studeren op het conservatorium. Nu speel ik regelmatig, bijvoorbeeld tijdens concerten en Nederland Zingt. En ook geef ik muziekles op een basisschool en trompetles bij een fanfare.”

Samen
Laura is gegrepen door de klank van de trompet. “De trompet heeft iets heldhaftigs en vrolijks. Het nodigt uit om mee te zingen. Vooral de combinatie met orgel is dan heel sterk.” Als voorbeeld noemt ze het bekende lied ‘U zij de glorie’. “Als er uit volle borst wordt meegezongen met orgel en trompet komt alles samen. Dat gaat voor mij heel diep, pure aanbidding. Ik voel me dan dichterbij God. Ik heb mijn talent van God gekregen. Door trompet te spelen kan ik mijn eigen unieke bijdrage leveren ter ere van God en bovendien de aanbidding nog net wat mooier maken. Voor mij valt dan alles samen. En door het spelen, ben ik er ook meer bewust van wie God voor mij is.”

Debuut-cd
Laura speelt cornet in een brassband, tijdens concerten en ook met de piano. Met de combinatie orgel en trompet heeft ze iets bijzonders. Dat komt ook sterk naar voren op haar debuut-cd ‘Trumpet tunes’. “Ik had eerlijk gezegd geen idee hoe je überhaupt een cd moest maken. Ik ken organist Martin Zonnenberg goed. Wij hebben vaker samen gespeeld en het klikte goed. Hij vroeg me of ik een cd wilde maken. Voor het muzieklabel STH nam hij in de Lutherse kerk in Den Haag een eigen cd op en hij wilde daar graag ook met mij een cd opnemen. Samen hebben we hiervoor muziek opgezocht.” Laura noemt wat voorbeelden. “We hebben een stukje uit ‘Heldenmusik’ van Telemann opgenomen. De combinatie van het orgel en de hoge noten van de piccolo trompet passen heel goed bij elkaar. Bovendien is deze muziek nog niet vaak opgenomen. Een ander mooi stuk is ‘Lenten Meditation’. Hier vond ik juist de bugel heel goed passen. Voor ‘The Holy City’, een krachtig stuk, speel ik juist weer trompet. En zo hebben we per stuk gekeken wat goed past.” Laura vertelt dat ze trots is op haar debuut-cd. “Het is echt een visitekaartje geworden. Natuurlijk hoop ik dat de cd deuren opent om meer te gaan spelen. Want dat is mijn grootste wens.”

Moment van blijdschap
Grote dromen heeft Laura niet echt op muzikaal gebied. “Er is nog wel iets wat ik graag weer wil doen. Ik speelde in het Ricciotti Ensemble, een jeugdorkest dat optredens gaf bijvoorbeeld in een asielzoekerscentrum of een gevangenis. Ik vond het geweldig om deze mensen een moment van blijdschap te kunnen geven. Dat zij even hun ellende vergaten. We hoorden ook dat zulke momenten heel belangrijk voor hen waren. Ik moest met het jeugdorkest stoppen want ik werd te oud. Maar ik wil graag weer zulke concerten geven.”

Reageren


Engel Vinke

29-08-2019 04:13
Hallo Laura,
Ik ben blij dat je straks op 21 sept.a.s. Samen met Inge Boersema komt optreden bij het door mij georganiceerd concert van mannenkoor Stereo.
Tot horens of zien,
Vr.groet,
Engel.