#Tb Beter dan Ivoor of goud
Enquête: 029-Ik ben gelukkig in mijn huwelijk! Ja Nee

Binnen/buitenland

Docententraining als tool tegen pestgedrag

Youth for Christ start in de Week Tegen het Pesten (deze week van 19-23 september) een training voor docenten. Die maakt deel uit van Switch Onderwijsprojecten. Docenten, redeneert teamcoördinator Ruth den Hertog van Switch, zijn een belangrijke schakel in het tegengaan van pestgedrag. “Docenten kunnen pesten signaleren en tegengaan wanneer ze de juiste tools in handen hebben. De leerkracht kan hier een heel belangrijke rol in spelen,” zegt hij.

Voor docenten is het niet altijd even duidelijk hoe zij pesten kunnen stoppen. De pestsituaties spelen veelal buiten de klas of op social media. Ruth den Hertog: “Toch zijn er verschillende manieren om pestgedrag te signaleren. Denk aan leerlingen die altijd als eerste de klas in komen of juist als laatste weggaan en leerlingen die ‘irritant gedrag’ (negatieve aandacht) vertonen, of juist heel stil zijn. Leerlingen die er niet bij horen, worden buitengesloten of gaan alleen zitten. Wanneer je dit ziet gebeuren, kan het zijn dat er iets speelt.”

Ingrijpen
Als het duidelijk is dat er gepest wordt, kan de leraar ingrijpen. Ruth den Hertog: “Dat doe je op zo’n manier dat het de leerlingen zo min mogelijk schaadt. Je wilt het pestgedrag stoppen, en juist niet erger maken. Daarom kijken we tijdens de docententraining samen met het lerarenteam hoe je een veilige sfeer in de klas creëert en hoe je concreet op verschillende casus kan reageren. Tot slot nemen de docenten een duidelijk standpunt in over pesten.”

De docententraining hoort bij de interactieve theatershow Survivors, waarin brugklasleerlingen kennismaken met de verschillende rollen binnen het pesten. Door indringend theater en een peer-to-peer aanpak vormen de leerlingen een mening over pesten en ontdekken zij wat ze er zelf aan kunnen doen.


Reageren