#Tb 15 euro gift
Enquête: 074-Ik vind christelijk onderwijs belangrijk! Ja Nee

Uw mening

103 ‘Nette kleding’ als christelijk sieraad

Een boerka hoeven christen vrouwen niet te dragen, maar teveel bloot is ook niet goed. Daar komen de adviezen op neer in het uit de Vergadering van Gelovigen afkomstige blad ‘Uit het Woord der Waarheid’, een samenvatting van een artikel in het Duitse ‘Folge mir Nach’. De hedendaagse mode maakt het lastig ‘christelijke kleding’ te vinden, zegt het blad.

Uw mening: 103-Moet een christenvrouw zich decent kleden?

Ook in de jaren 79 en 80 van de vorige eeuw ging die trouwens niet spoorloos aan christenen voorbij. “Een christen moet er toen en nu niet om bekend staan dat hij de actuele modetrend najaagt, maar dat hij de Heer welgevallig voor de dag wil komen.”

Behoudens het nogal beperkte advies aan mannen niet te ‘strakke’ kleding in de samenkomst te dragen, komt de auteur toch vooral met raadgeving in de richting van vrouwen. Een gelovige dame kan wel (terecht) denken dat de man zelf verantwoordelijk is voor gedisciplineerd gedrag (‘wij mannen zijn verplicht onze ogen onder controle te houden om geen ruimte te geven aan vleselijke begeerten’), maar volgt met haar argument toch niet geheel een met Gods Woord in overeenstemming zijnde gezindheid, meldt het blad.

Intussen is het lastig voor mannen zich rein te bewaren in een omgeving van ongelovige vrouwen, van wie men ‘geen enkel gezond moreel gevoel’ kan verwachten. “Zij houden geen rekening met onze zwakheid en zondige neigingen (vaak zelfs het tegendeel). Laten we ons daarom alleen op de Here Jezus richten en ons zo tegen alle visuele prikkels wapenen die ons tot zonde willen verleiden. Moeten wij mannen niet toegeven dat we daar vaak in falen?”
Maar dat rechtvaardigt niet dat een gelovige vrouw “kleding draagt die de seksuele gevoelens van een man prikkelt”, wordt er aan toegevoegd. De dames hebben tenslotte ook te maken met ongelovige mannen. “Wil je als (jonge) zuster écht dan die mannen jouw lichaam begeren? Dat zou toch een zonde zijn, of niet?”

Volgens de auteur heeft God vrouwen uitdrukkelijk opgedragen zich kuis en in reinheid te kleden, onder meer in 1 Tim. 2:9. Het uiterlijk moet, zegt het artikel, op een reine manier door kleding bedekt zijn en alleen aan de eigen huwelijkspartner worden gepresenteerd. Omdat de vrouw door haar kledingkeuze (korte rokken en diep decolleté) de blikken van een man sterk kan beïnvloeden, is het gevaar dat zij op dat punt ‘vrijgevig’ is groter dan bij de man.


Reageren