#Tb 15 euro gift
Enquête: 136-Bent u een internetjunkie? Ja Nee

Organisaties

OEZ wil miljoen via obligaties

De Oost Europa Zending (OEZ), die volgend jaar haar 50-jarige jubileum viert, wil bijna een miljoen euro via obligaties ophalen om haar hoofdkantoor (zendingscentrum) in Krimpen aan de Lek te redden.

Eind augustus werd de bestaande hypotheek bij ABN opgezegd en de organisatie wil nu financiering via particuliere obligatiehouders om het dertig jaar geleden gekochte gebouw te behouden. In het centrum worden ook hulpgoederen opgeslagen en bijeenkomsten gehouden.

In Nederland werd de organisatie al in 1974 opgericht, maar in 1967 kwam daar een Oostenrijkse stichting voor in de plaats. Die verhuisde later weer naar Nederland. Oprichter Kees van Olst, die destijds – zoals Open Doors en tal van andere organisaties – Bijbels naar Oost-Europa bracht en daar de vervolgde kerk steunde, overleed in 1986 plotseling. Zijn zwager Matthias van der Weide heeft sindsdien de leiding.

Onder OEZ hangen talloze (minstens tien) andere stichtingen, zoals die voor het persoonlijk sponseren van kinderen. In elk geval is daar nu de Obligatiestichting bij gekomen, beheerd door de tot het bestuur van OEZ toegetreden drs. Jan van Rossum, volgens Van der Weide een pionier op het gebied van ‘bewind voering en schuldhulpverlening’, van christelijk gereformeerde huize en al langer sympathisant van OEZ. Hij gaat ook de financiële huishouding van die organisatie op orde brengen, meldt zij. Daarover zijn overigens in de laatste jaren nogal wat vragen gerezen, die – samen met andere interne strubbelingen – tot de uittocht van medewerkers en bestuursleden leidde. In een dergelijke ‘snoeioperatie’ herkende Van der Weide trouwens de hand van God. De stichting trad uit de EA en de EZA omdat die volgens haar onvoldoende evangelisch waren. Zelf heeft zij een evident charismatische signatuur.

“Na dertig jaar zegenrijk werk vanuit dit zendingscentrum in Krimpen aan de Lek staan wij voor een kruispunt in de geschiedenis”, zegt Matthias van der Weide. Hij rekent voor dat als 20.000 mensen elk een obligatie van €50 nemen de zaak rond is. Bij loting wordt jaarlijks overigens maar tussen de €10.000 en €25.000 aan hen terug betaald. Door middel van lotingen wordt vastgesteld wie daarvoor in aanmerking komen, waarbij degenen die geen rente vragen voorgaan. Voor met rente (variërend van 0,5 tot 2,5%) belaste obligaties komt er een tweede loting. Overigens zijn de terugbetalingen afhankelijk van de beschikbare liquide middelen.

Overigens kan men ook gewoon een gift overmaken. Men kan ook de rente jaarlijkse schenken aan de OEZ, wat dan weer fiscaal aftrekbaar is.

Met ABN is afgesproken dat uiterlijk 31 december de bestaande lening wordt afgelost met o.a. het resultaat van de obligatieactie. Bij het eventueel niet slagen van de actie kunnen degenen die al geld hebben gestort dat (met aftrek van tien euro administratiekosten) terug krijgen. De OEZ lijkt dan overigens haar pand kwijt te zijn.


Reageren