#Tb 15 euro gift
Enquête: 136-Bent u een internetjunkie? Ja Nee

Hulpverlening

Honger en malaria in Zuid-Soedan

De levens van duizenden mensen in Zuid-Soedan zijn in gevaar. Verontrustend hoge ondervoedingscijfers en een ernstige malaria-uitbraak hebben geleid tot een kritieke situatie in Northern Bahr el Ghazal. De humanitaire gemeenschap heeft een grootschalige noodhulpactie gelanceerd. Internationale noodhulporganisatie Medair maakt deel uit van deze actie en biedt noodvoeding, levensreddende gezondheidszorg, veilig drinkwater, sanitaire voorzieningen en hygiene-training.

"Northern Bahr el Ghazal kampt op dit moment met een van de zwaarste ondervoedingscrises in jaren," zegt Becky Hammond, Medair's voedingsadviseur in Zuid-Soedan. In bepaalde gebieden heeft de helft van de bevolking te kampen met ernstige voedselonzekerheid en één op de drie mensen is ondervoed. De slechte situatie is in het bijzonder te wijten aan de aanhoudende crisis die geleid heeft tot een toename van de voedselprijzen. De sluiting van de grens met Sudan, in combinatie met late regen en overstromingen van landbouwgrond, heeft bijgedragen aan een verdere verslechtering van de voedselsituatie.

"De situatie is slecht. Hoe kan ik vannacht nog slapen? Vanaf gisterenavond heb ik niets gegeten," zegt Regina, een alleenstaande moeder van een 12-maanden oude dochter. Eerder dit jaar plantte Regina gewassen maar die zijn verwoest door overstromingen. Ze heeft geen andere bron van inkomsten. Het enige eten dat Regina tot haar beschikking heeft, zijn pompoenpitten. Soms kan ze het zich veroorloven om wat gedroogde vis te kopen. Regina's dochter is ernstig ondervoed.

Bovenop de ondervoedingscrisis wordt het gebied getroffen door een malaria-uitbraak en is er een zeer beperkte toegang tot goede water- en sanitatievoorzieningen. In negen weken tijd is het aantal malariagevallen met 400 procent toegenomen. Tenzij mensen voldoende geld hebben om zorg te betalen, maken de beperkte beschikbaarheid van essentiële geneesmiddelen en het tekort aan zorgmedewerkers het vrijwel onmogelijk om tijdig behandeld te worden.

Medair's noodhulpteam biedt levensreddende diensten aan de meest kwetsbaren in het gebied. In de afgelopen weken heeft het team drie noodvoedingsklinieken opgezet om kinderen jonger dan vijf met acute ondervoeding de nodige zorg te kunnen bieden. Vier andere voedingsklinieken zullen binnenkort geopend worden. Het team werkt daarnaast om toegang te bieden tot water, sanitair en hygiene-diensten en heeft een malaria-behandelingscentrum geopend in de stad Aweil. Vorige week zijn er 2.599 patiënten behandeld in het malaria-centrum – een weerspiegeling van de hoge nood in het gebied.

Medair's noodhulpteam wordt gefinancierd door de Europese Commissie en de Britse overheid.


Reageren