#Tb 15 euro gift
Enquête: 030-Mag een christen scheiden? Ja Nee

Christenvervolging

Pastor Irani in Iran uit gevangenis

De Iraanse pastor Behnam Irani (43) is vrij gelaten na zes jaar gevangen te hebben gezeten wegens christelijk werk. Dat meldt nieuwsagentschap BosNewsLife, partner van Uitdaging.

De organisatie Present Truth Ministries (PTM) zegt degenen die wereldwijd voor hem hebben gebeden te bedanken. “De Heer heeft hem wonderbaarlijk bewaard”, zegt zij.

Irani kreeg in 2011 een jaar gevangenisstraf, maar kreeg later te horen dat hij ook vijf jaar moest uitzitten wegens ‘misdaden tegen de nationale veiligheid’. Hij werd de eerste keer in 2006 gearresteerd, maar na een maand weer vrij gelaten. In februari 2007 werd hij tot vijf jaar voorwaardelijke celstraf veroordeeld, wat in zou houden dat hij zich vrij kon bewegen.

Met het doorgaan met zijn werk binnen de Evangelische Kerk van Iran, die 300 huisgemeenten telt, nam de woede van de autoriteiten in de moslimstaat toe. In april 2010 vielen veiligheidstroepen een huiskerkdienst binnen, sloegen hem en namen hem in hechtenis. Ook degenen die de bijeenkomst bezochten werden verhoord en Bijbels, christelijke lectuur en DVD ‘s in beslag genomen. Twee maanden werd hij vastgehouden, daarna op borgtocht bevrijd en in januari 2011 volgde zijn onvoorwaardelijke veroordeling wegens misdaden tegen de nationale veiligheid. Van dat misdrijf worden alle huiskerken beschuldigd.

In de gevangenis bleef Behnam Irani een vurige christen, ondanks druk op hem terug te keren tot de Islam. In een zeldzaam interview met BosNewsLife in de gevangenis, zei hij: “Ik heb de vreugde van de Heilige Geest. Ik ben heel dankbaar voor christenen die met ons strijden.”

Hij werd gevangen gezet in de Ghezel Hesar gevangenis in Karaj, een van de beruchtste in het land. Door mishandeling en gebrek aan hygiëne is zijn gezondheid slecht geworden. Hij heeft onder meer darmproblemen en reuma. Ondanks dat zegt hij dat het goed met hem gaat en dat hij zich sterk in zijn geloof voelt. Hij is getrouwd met Kristina, een Arameense christin, en heeft een dochter en een zoon, van respectievelijk 11 en 5 jaar.


Reageren