#TB 15 euro gift voor Uitdaging
Enquête: 095-Ik bid regelmatig voor vervolgde christenen! Ja Nee

Binnen/buitenland

Zilveren Duif Awards 2016

De Zilveren Duif Awards zijn op donderdagavond 17 november voor de vijfde keer sinds hun herinvoering uitgereikt. Tijdens de feestelijke gala avond vielen Trinity, Kinga Bán, het koor Soli Deo Gloria en de groep At Once uit Urk, Larissa Baak en het kindermuziek album 'Weet Je?' van Oké4Kids in de prijzen. 'How Can It Be' van de Amerikaanse Lauren Daigle won de award voor Beste Internationale Album. Bram Keizer en André Bijleveld kregen respectievelijk de Lifetime Achievement Award en de Oeuvreprijs van de jury. De presentatie van de avond (live uitgezonden op Family7) was in handen van Wilma Veen en Jan van den Bosch.

Dit jaar koos de vakjury samen met een selecte groep muziekkenners de winnaars in de diverse categorieën. De jury bestond uit voorzitter André Rouvoet, Irene Klein-Haneveld, Peter Grasmeijer, Henk van Steeg en Hans van Vuuren. De uitreikingen werden omlijst met een gevarieerd muzikaal programma. Zo traden het koor Soli Deo Gloria uit Urk, Reyer van Drongelen, Remko Harms en Marescha van der Stelt, Elise Mannah en Gospel Boulevard op. Trinity verzorgde een feestelijke afsluiting.

Lifetime Achievement Award voor Bram Keizer
Speciale aandacht was er tijdens de avond voor gospelmuziek pionier Bram Keizer, die decennia eerder de Zilveren Duif oprichtte en werkte aan de verspreiding van gospelmuziek in Nederland. Hij kreeg de Lifetime Achievement Award uit handen van de bestuursvoorzitter van de Zilveren Duif, Leen la Rivière, en Jan Quintus Zwart.

Zilveren Duif Oeuvreprijs voor André Bijleveld
De Oeuvreprijs ging dit jaar naar dirigent, toetsenist en producer André Bijleveld. Met zijn koor Gospel Boulevard stond hij eerder nog op de planken en hij toonde zich verrast door de prijs. De jury prees zijn energie, afwisseling en inzet voor christelijke muziek in het algemeen en gospelmuziek in het bijzonder.

Beste Album Nationaal voor Desert Rain van Trinity
Jan van den Bosch reikte de Zilveren Duif voor Beste Album Nationaal uit aan Trinity, voor hun cd Desert Rain. Het is de derde maal dat Trinity in deze categorie wist te winnen. De jury prijsde de muziek als 'hartstochtelijk, met internationale ambitie'.

Beste Lied (Buma Cultuur Prijs) voor Kinga Bán met het nummer In Goede Handen
Kinga Bán (leadzangers van de band Sela) maakte het afgelopen jaar het solo album Uit Liefde en het lied In Goede Handen viel nu in de prijzen. Het was een emotioneel moment op de avond. De zangeres is ongeneeslijk ziek en schreef het lied samen met Matthijn Buwalda onder andere voor haar gezin.

Beste Album Kindermuziek voor Weet Je? van Oké4Kids
Elly Zuiderveld reikte de Zilveren Duif voor Beste Album Kindermuziek uit aan Theo Aerts, initiatiefnemer van de albumserie Oké4Kids. In die reeks viel de cd Weet Je? ditmaal in de prijzen. De jury roemde de originele vondsten en inhoudelijke teksten, die naast aanstekelijk ook leerzaam bleken.

Beste Album Internationaal voor How Can It Be van Lauren Daigle
In de internationale categorie won zangeres Lauren Daigle met haar debuut How Can It Be. Ook in haar thuisland viel ze al regelmatig in de prijzen door haar grootse vocalen en pakkende muziek. Daigle bedankte het publiek zelf toe in een video.

Koormuziek.nl Prijs voor Beste Album Koren voor Onderweg van Soli Deo Gloria
Het koor Soli Deo Gloria uit Urk won de Koormuziek.nl Prijs voor Beste Album Koren. De groep onder leiding van dirigent Jaap Kramer zong zelf ook op de avond en werd geroemd om haar afwisseling, uitstekende solisten en toegankelijkheid.

Beste Album Bands en (Gospel)groepen voor Vader van At Once
Een andere groep uit Urk, At Once, viel in de prijzen met haar tweede album Vader. Deze cd kreeg een compliment in het jurycommentaar voor het sterk uitgewerkte thema.

Zilveren Duif Aanmoedigingsprijs voor Larissa met het album Unravel Me
Zangeres Larissa Baak kreeg de Aanmoedigingsprijs uit handen van juryvoorzitter André Rouvoet. De prijs is bedoeld ter bemoediging van nieuw en opkomend talent. Larissa was meervoudig genomineerd dit jaar en werd geprezen om haar gewaagde aanpak op haar debuutalbum Unravel Me. Later op de avond zong Larissa nog mee met Trinity tijdens het nummer Satellite Television.

Alle winnaars op een rij:
Lifetime Achievement Award: Bram Keizer
Zilveren Duif Oeuvreprijs: André Bijleveld
Beste Album Nationaal: Desert Rain van Trinity
Beste Lied (Buma Cultuur Prijs): In Goede Handen van Kinga Bán
Beste Album Kindermuziek: Weet Je? van Oké4Kids
Beste Album Internationaal: How Can It Be van Lauren Daigle
Koormuziek.nl Prijs voor Beste Album Koren: Onderweg van Soli Deo Gloria
Beste Album Bands en (Gospel)groepen: Vader van At Once
Zilveren Duif Aanmoedigingsprijs: Larissa met het album Unravel Me

De organisatie van de Zilveren Duif Awards is in handen van de Stichting Zilveren Duif. Voor de promotie van de Zilveren Duif Awards wordt onder meer nauw samengewerkt met Groot Nieuws Radio, Events4Christ, Family7 en BCB, de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak.


Reageren