#Tb 15 euro gift
Enquête: 099-Is seks voor het huwelijk toegestaan? Ja Nee

Mensen

Iraanse pastor Behnam Irani weer bij gezin

Na zes jaar in een cel te hebben gezeten wegens zijn geloof is Behnam Irani (43), een van de leidende evangelische pastors in Iran, met zijn gezin herenigd. Dat meldt christelijk persbureau BosNewsLife, partner van Uitdaging.

Irani arriveerde vrijdag 17 november, kort a middernacht, in Turkije waar zijn gezin op hem wachtte, vertelde directeur Jason DeMars van de organisatie Present Truth Ministries (PTM). Hij voegt er aan toe dat Irani nu als vrij burger in Turkije kan leven.

Het gezin heeft de laatste jaren veel geleden en ging door heel veel moeilijkheden, zegt hij. De vrouw van Irani, Kristina, is een Armeense christin. Het paar is dankbaar voor de ervaren liefde en de gebeden van christenen. De echtelieden hebben een dochter, Rebecca (11), en een zoon, Adriël (5).

Overigens heeft de voorganger pas een jaar nadat hij uit de gevangenis kwam zijn gezin ontmoet. Zijn problemen begonnen nadat hij in 2002 pastor was geworden. Tien jaar eerder was hij tot geloof in Christus gekomen. In 2011 werd hij tot een jaar celstraf veroordeeld, maar later kreeg hij er vijf jaar bij, zogenaamd wegens ‘misdaden tegen de nationale veiligheid’, een aanklacht die tegen veel christenen wordt gebruikt.

Iraanse autoriteiten waren woedend dat Irani zijn christelijke activiteiten voortzette als leider van een driehonderd leden tellende huiskerk in een streng islamitisch land. De geloofsgemeenschap behoorde tot de evangelische beweging Kerk van Iran. In april 2010 vielen veiligheidstroepen de huiskerk binnen en werd hij mishandeld en gearresteerd. Ook anderen die de eredienst bijwoonden werden verhoord en Bijbels, christelijke lectuur en DVD’s in beslag genomen.

Volgens PTM is het feit dat hij voorging in diensten en moslims tot Christus leidde de reden om hem te veroordelen wegens misdaden tegen de nationale veiligheid.

Tijdens zijn gevangenschap maakte hij steeds opnieuw duidelijk een volgeling van de Here Jezus te zijn, ondanks druk die op hem werd uitgeoefend om terug te keren tot de Islam.

In een zeldzaam interview, met BosNewsLife, vertelde hij in de gevangenis: “Ik heb de vreugde van de Heilige Geest. Ik ben heel dankbaar voor de christenen die met ons strijden.”


Reageren