#Tb 15 euro gift
Enquête: 030-Mag een christen scheiden? Ja Nee

Binnenland

Bijbelgenootschap boos over fraude Jongbloed

‘We zijn diep geschokt over de fraude die uitgeverij Royal Jongbloed heeft gepleegd met het papier van de Groene Bijbel. We voelen ons misleid. Deze vertrouwensbreuk is ernstig en kan niet zonder gevolgen blijven voor onze samenwerking met Jongbloed’. Dit zegt NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf nu de Groene Bijbel niet gedrukt blijkt te zijn op gerecycled bijbelpapier.

Tot na de lancering van de Groene Bijbel, afgelopen woensdag, heeft Jongbloed beweerd dat deze bijbeluitgave gedrukt is op gerecycled papier. Dat was afkomstig van ruim 100.000 oude bijbels, die waren ingezameld door vrijwilligers van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). ‘Wij nemen deze fraude hoog op, omdat deze bijbel uniek was mede door het gerecyclede papier’, zegt Buitenwerf. ‘We hadden met Jongbloed het gebruik van dat papier afgesproken en we hebben dat in de publiciteit benadrukt. De oude bijbels die ons waren toevertrouwd, hebben we in goed vertrouwen ter beschikking gesteld aan Jongbloed. Het is onacceptabel dat die nu in het gewone recyclecircuit terechtgekomen zijn. Dit alles noodzaakt ons, onze relatie met Jongbloed grondig te heroverwegen’.

Hoe nu verder
Het NBG benadrukt dat de inhoud van de Groene Bijbel waardevol blijft. Het is een bijbeluitgave die laat zien dat de Bijbel een inspiratiebron is voor een duurzaam leven. Rieuwerd Buitenwerf: ‘We hebben besloten dat de e-book-uitgave van de Groene Bijbel beschikbaar blijft. Voor de voorraad van 7.500 gedrukte exemplaren zoeken we een goede bestemming. De opbrengst van de reeds verkochte bijbels gaat naar een ‘groen’ doel. En wie er al een gekocht heeft, kan desgewenst via Jongbloed z’n geld terugkrijgen.’

Reageren


frits

30-11-2016 07:08
Waar een groene bijbel valt, word gewerkt.