#T Kerstgift Uitdaging
Enquête: 007- Hebzucht is een van de grootste zonden van onze tijd. Ja Nee

Binnen/buitenland

Strijd om vergunning kerstzang Roosendaal

Al maandenlang voert een groep christenen in Roosendaal een verbeten juridische strijd tegen de lokale overheid. Het comité Holy City Celebrations (HCC) wil Tweede Kerstdag in een voetbalstadion een kerstzang houden, met een uitgebreid door orkesten en koren uitgevoerd programma, maar bestrijdt daarvoor vergunning te moeten aanvragen op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), een soort lokale grondwet. Het is nu naar de Raad van State gestapt om gelijk te krijgen.

Aan de eisen van de APV kan en wil het comité niet voldoen, omdat volgens haar niet gaat om een daarin genoemd ‘evenement van vermaak’. Bovendien zijn aan de vergunning kosten verbonden, die zij naar haar zeggen niet kan ophoesten. Ook is aan de APV-voorwaarden niet te voldoen, zegt HCC. Het vindt dat op basis van de grondwet – die vrijheid van vergaderen, meningsuiting en levensovertuiging garandeert – aan de volkskerstzang geen APV-eisen mogen worden gesteld.

De gemeente denkt daar anders over, met een beroep op de openbare orde en de veiligheid rond het evenement. Volgens haar ontslaat de grondwet de organisatoren van een evenement (ook al is dat godsdienstig) niet van het voldoen aan plaatselijke APV-voorwaarden. Overigens is de toegang tot de kerstzang niet gratis. De opbrengst is bestemd voor goede doelen, onder meer voor arme zigeunerkinderen in Roemenië.

Het conflict met B&W in Roosendaal is hoog opgelopen, laat HCC weten aan de RVS, waarbij het een kort geding heeft aangespannen. De comité zegt al zes maanden te stellen dat er helemaal geen vergunning nodig is. Het stadion, dat 5.000 zitplaatsen telt, ligt naast het NS-station.
 
Volgens het comité is dat al een half jaar bezig met uitleggen van de grondwet aan B&W. HCC voert ook aan dat het stadion particulier terrein is, maar volgens de lokale overheid geldt als er een evenement wordt georganiseerd ook daar de vergunningsplicht.

Reageren


Denis

05-12-2016 01:01
kansloos van de HCC. Natuurlijk moet men voldoen aan bepaalde plaatselijke verordeningen.