#Tb 15 euro gift
Enquête: 050-Zijn wij toe aan een verzoening van rooms-katholiek tot evangelisch? Ja Nee

Christenvervolging

Hongarije: help verdrukte christenen

Het parlement van Hongarije heeft een decreet van de regering goedgekeurd waarin wereldwijd verdrukking van christenen en andere religieuze minderheden wordt veroordeeld. Dat meldt christelijk nieuwsagentschap BosNewsLife, partner van Uitdaging.

Het parlement heeft solidariteit met vooral onderdrukte christenen in Afrika en het Midden Oosten uitgesproken, waar zij door terrorisme worden bedreigd in hun voortbestaan, zegt het. Hongarije haalde uit naar de terroristische acties van IS en anderen militante organisaties in het Midden Oosten en naar elke handeling die ten doel heeft mensen van godsdienst te doen veranderen. In het decreet worden ook Syrië en Irak genoemd. Volgens de samenstellers van het door de regering geïnitieerde decreet vormen christenen de meest verdrukte geloofsgemeenschap, waarop in ongeveer 80 landen aanvallen worden gedaan, een directe bedreiging voor 200 miljoen mensen. De samenstellers zeggen ook dat vier van de vijf wegens hun geloof verdrukte mensen christenen zijn.

Paus
Péter Harrach, fractievoorzitter van de coalitiepartij Christen Democraten, zegt te hopen dat andere landen de Hongaarse pogingen steunen antichristelijke aanvallen te bestrijden. Eerder zei Hongarije als een van de eerste landen in de wereld een speciaal departement op te zetten voor mondiale hulp aan verdrukte christenen. De staat maakte daarvoor 3,3 miljoen dollar vrij. Het nieuwe besluit komt nadat premier Viktor Orbán paus Franciscus en andere kerkleiders eerder dit jaar ontmoette. De Hongaarse ambassadeur bij het Vaticaan, Eduard Habsburg-Lothringen, zegt dat het een onderdeel is van bredere pogingen om christenen te helpen.

Volgens hem noemt Hongarije zich een christelijke staat en werd in stilte allang hulp aan christenen in het Midden-Oosten geboden. “Daar praten wij niet luidkeels over. In zekere zin is het dus consequent dat Hongarije nu hiermee komt.” Hij zegt dat diverse projecten al een tijdje lopen en de focus van het land nu meer zichtbaar wordt. “Wij hopen het signaal uit te zenden dat we ons ervan bewust zijn dat elke vijf minuten een christen sterft voor zijn geloof.”
Overigens zeggen critici dat Hongarije nu wel zegt christenen te willen helpen, maar ook een controversiële kerkwet heeft geïntroduceerd, waarbij alleen bepaalde denominaties worden erkend als officiële kerken.

Reageren


vader Jakob

27-12-2016 04:12
Alle lof voor het decreet van de overheid van Hongarije. Hoewel we ze dus wel in de gaten moeten houden vanwege hun nieuwe kerkwetten. Zeker is dat ze erg weinig bijval zullen krijgen van hun Europese collega's. In antwoord op de opmerking die ik regelmatig hoor dat wanneer ik niet ga stemmen ik verder mijn mond moet houden zeg ik altijd dat juist wanneer je gestemd hebt, je je stem hebt weggegeven, en je dan dus beter stil kan houden, je láát je dan immers vertegenwoordigen?
Ik geloof niet in politiek. Ik denk dat ik me er beter verre van kan houden. De keren dat ik gestemd heb is er niets mee gedaan. De PVV komt (uiteindelijk) weer in de oppositie in maart, niemand wil het felbegeerde pluche met hen delen, en de ontevreden kiezers zijn dan weer voor vier jaar kaltgestellt. Hoezo geeft Wilders christenen het voorbeeld? Ik ken veel betere voorbeelden....

Willem-de-Boer

26-12-2016 10:25
Het vluchtelingenprobleem in Europa zou geen probleem zijn als we uitsluitend de christen-vluchtelingen zouden opnemen en de moslims zouden weigeren. Dat zou ook de EU kunnen redden. Nu wordt de EU bedreigd. Dat komt omdat wij veel te veel moslims hebben opgenomen. Die moslims integreren niet en plegen bovendien allerlei terreurdaden. Dus, dames en heren in Brussel, wees wijs, laat de christenen toe en weiger de moslims. Probleem opgelost. Regels? Die regels zijn door onszelf gemaakt. Die kunnen dus ook worden veranderd. Bedenk; kan niet ligt op het kerkhof. Ook het juridische kan niet.

peter

24-12-2016 07:40
Alleen al om Hongerije , het EU pispaaltje (burgerrechten, persvrijheid, muur tegen immigratie etc. je weet wel) samen met de linkse EU partijen te kunnen beschimpen zullen CDA/CU/SGP Hongarije hierin niet prijzen/steunen hoor. Foei. Het land is fout en daarmee is voldoende gezegd.
Hoe lang blijven deze partijen zo politiek correct, zoals Otto hierboven beschrijft?
Waarom geen selectieve aktie t.b.v vervolgde Christenen in Oost Turkije? Nou, omdat er niet gediscrimineerd mag worden. En dat terwijl aanpassing van Christenen hier meer kans maakt. Daarom ook goed dat Hongarije, Polen juist wel Christenenvluchtelingen willen opnemen.
Over uitzetten van 'uitgeprocedeerde' moslims (die in de eerste plaats niet toegelaten hadden moeten worden) hoor je alleen geteut van de bovenste plank. Hoeveel Bosniaken leven nog steeds in NL, D en Scandinavie? Die hadden al 15 geleden terug gekund.
BiH en Kosovo wat steeds meer een toevluchtsoord en uitvalsbasis voor het gespuis worden ontvangen nog steeds EU hulpgelden met 50 000 Arabieren in Sarajevo e.o, die er 20 jaar geleden niet waren. Vanuit BiH reis je zonder ID naar de EU.

Theo

22-12-2016 12:53
Je moet wel gaan stemmen en wel op Geert Wilders , die christenen het voorbeeld geeft !

Otto

20-12-2016 06:38
Nou CU/SGP/CDA hier kunnen jullie een voorbeeld aan nemen, want bij jullie staat alleen maar de moslimvluchteling vooraan. Lees eens goed, elke vijf minuten wordt een christen vermoord, wat een diepe schande is dit!! Bijna nooit hoor je in de kerken hierover, wat een schuld heeft christelijk Nederland tegen hun vervolgde broeders, en zusters. De bijbel zegt ook, eerst de gelovige, en wat hebben jullie gedaan, eerst de moslimvluchteling, en de christenvluchteling, die ook nu nog in de asielopvang, bedreigt/kruisjes van de nek gerukt, bijbels afgepakt, enz, maar jullie laten deze gewoon zitten, wat een schande, voor de homo wordt nog meer gedaan, dan voor je eigen broeders, en zusters, ga eens aan de gang en stel niet uit. Begrijp je nu ook, dat ik in maart 2017 niet gaat stemmen, en ik ben christen , maar als je zo je mede broeders, en zusters laat zakken, moet je van mij niet verwachten, dat ik SGP/CU/CDA ga stemmen, die eerder de moslimvluchteling voorrang geeft, dan hun mede broeders, en zusters in de asielopvang, en laat deze partijen nu niet zeggen, het is niet waar, nou de praktijk bewijst wel, dat het wel waar is, want het stikt hier in Nederland van de moslimvluchtelingen, en maar zeer weinig christenvluchteling, en dat mag gelovig Nederland zich aantrekken. Hongarije alle lof voor jullie, en let op, hier zal je gezegend voor worden.