#Tb 15 euro gift
Enquête: 074-Ik vind christelijk onderwijs belangrijk! Ja Nee

Mensen

Evangelische burgemeester Rio de Janeiro

De meeste mensen zullen ‘Rio’ tegenwoordig vooral associëren met de Olympische Spelen van afgelopen zomer, maar uiteraard is Rio de Janeiro ook een ‘gewone’ stad met zo’n 6 miljoen inwoners en ook een burgemeester. Een nieuwe burgemeester zelfs sinds eind vorig jaar: Marcelo Crivella. Opvallend detail: Crivella is niet alleen politicus, maar ook voorganger van een grote Pinksterkerk in Brazilië en gospelzanger. Hij versloeg zijn rivaal met een marge van minstens 20 procent.

Marcelo Crivella is een ‘bisschop’ van de Universal Church of the Kingdom of God, de belangrijkste Pinksterdenominatie in Brazilië. Dat Crivella de strijd om het burgemeesterschap won, is om een aantal redenen opvallend.

In de eerste plaats is Brazilië nog altijd een door de Rooms-Katholieke kerk gedomineerd land en in 1999 verscheen er een boek van Crivella waarin hij de katholieke kerk ‘demonisch’ noemde. Intussen zijn de verhoudingen behoorlijk veranderd en behoort ongeveer 1/3 van de bevolking tot een of andere evangelische kerk. Dat Crivella 60 procent van de stemmen kreeg, houdt in dat ook veel katholieken voor hem gestemd hebben.
 
De evangelische voorganger heeft zich uitgesproken tegen de legalisering van abortus, tegen homoseksualiteit, maar hij veroordeelt ook geweld tegen homo’s. Voor de rest sprak hij zich ook uit tegen het darwinisme en noemt hij zich openlijk creationist. Hij neemt zich voor om alles in het werk te stellen om de wijd verspreide corruptie in Rio te bestrijden en de armste wijken van de basisbehoeften te voorzien –beloften die wellicht ook veel mensen overtuigd hebben om voor hem te stemmen.

De verkiezing van Marcelo Crivella is in ieder geval een opsteker voor de evangelische beweging, aangezien recentelijk verschillende christelijke leiders van corruptie beschuldigd werden, waaronder de voormalige voorzitter van het Lagerhuis, Eduardo Cunha.


Reageren