#Tb 15 euro gift
Enquête: 003-Ik geloof dat het scheppingsverhaal letterlijk waar is. Ja Nee

Organisaties

Bouw nieuw Israelcentrum

Gisteren is men in Nijkerk begonnen met de bouw van een nieuw Israelcentrum. De bedoeling is dat Christenen voor Israël nog voor het einde van dit jaar naar het nieuwe pand verhuisd.

Hier een interview met Roger van Oordt, directeur van Christenen voor Israël!

Gaat het nieuwe Israëlcentrum niet enorm veel geld kosten?
Zeker niet. Door de steun van een aantal financiers met hart voor Israël wordt in de loop van de komende maanden het nieuwe pand neergezet. Deze financiers verhuren op hun beurt het gebouw aan het Israël-Centrum. De huur die we nu betalen voor het oude gebouw is hoger dan wat we straks gaan betalen. Dus de verhuizing is financieel voor ons alleen maar gunstig. Als stichting hoeven we dus niet te investeren in onroerend goed. De giften die mensen aan ons geven blijven we volledig besteden aan onze doelstelling: Israël zegenen in woord en daad.

Is de financiering dus helemaal rond?
Het gebouw is volledig betaald. We hopen wel dat mensen ons willen steunen met een gift voor de inrichting van het pand. Dan moet je denken aan (eenvoudige) kantoorinrichting, sausen van de muren en leggen van vloerbedekking. Omdat we meer ruimte hebben, moeten we bijvoorbeeld ook meer stoelen hebben om bezoekers te kunnen herbergen. Ons doel is om het hele jaar door een tentoonstelling te huisvesten in het Israël-Centrum, zodat scholen en groepen het hele jaar door kunnen langskomen.

Waarom is het oude gebouw niet meer geschikt?
Het gebouw waar we nu zitten is oud en heeft allerlei gebreken. We vinden het bijvoorbeeld erg lastig dat onze grote zaal op de eerste verdieping zit en dat we alleen maar een traplift hebben. Dat is voor mensen die slecht ter been zijn toch een enorme drempel. Op sommige dagen hebben we nauwelijks genoeg kantoren om onze medewerkers en vrijwilligers te herbergen. Het aantal activiteiten van het Israëlcentrum is de laatste jaren alleen maar toegenomen, dat betekent in de praktijk dat we regelmatig bij lezingen mensen moeten weigeren, simpelweg omdat het niet past. Dat vinden we jammer. Daarnaast laat de bereikbaarheid met openbaar vervoer te wensen over, en hebben we veel te weinig parkeerplaatsen.

Wat gaat er veranderen?
In alle opzichten is het nieuwe Israëlcentrum een vooruitgang. We willen een permanente tentoonstellingsruimte hebben, speciaal voor scholen, en het hele jaar door Israël-activiteiten voor vrienden van Israël, om meer bezoekers te verwelkomen. De grote zaal voor lezingen is beneden, veel prettiger en bovendien veiliger. We willen zorgen dat de bezoekers zich meteen thuis voelen. Dit wordt niet ons gebouw, maar het gebouw van alle vrienden van Israël. Eén van de muren binnen wordt volledig bekleed met Jeruzalemsteen. Eigenlijk wordt het een klein stukje Israël in Nederland. Een plek waar mensen zich thuis zullen voelen.

Hoe zit het met de bereikbaarheid?
Het nieuwe Israëlcentrum is gelukkig veel beter bereikbaar. Er is een bushalte vlakbij het nieuwe gebouw. Dus mensen die met de trein komen, kunnen een bus nemen die voor de deur stopt. Ook ligt het nieuwe centrum – net als nu – ook dichtbij de snelweg A28.


Reageren