#Tb 15 euro gift
Enquête: 050-Zijn wij toe aan een verzoening van rooms-katholiek tot evangelisch? Ja Nee

Christelijke media

Jos Alders: 800ste Radiobijbelschool

Voor de achthonderdste keer gaat de Radiobijbelschool donderdagvond 2 maart (21.00 uur) de lucht in. Producent en presentator Jos Alders (67) is er bij Loco FM (omroep voor Oldebroek en wijde omgeving) al zestien jaar wekelijks mee bezig. De studies zelf worden, na een inleiding door Alders, gegeven door Bijbelleraar Ab Klein Haneveld van het Nederlands Bijbelstudie Centrum (NBC). In de jubileumuitzending staat het Heilig Avondmaal centraal.

“Het is geen preek, maar een echte Bijbelstudie”, houdt Alders de luisteraars wekelijks voor. Dat gaat volgens hem toch wat dieper, zodat men er wat hem betreft het beste pen en papier bij kan pakken. Lichamelijk gaat het niet zo goed met hem. Zijn body wordt door veel kwalen geteisterd. “Maar in de kracht van onze Heere en Zaligmaker kan ik iedere week, uit genade, een programma maken. Ik hoop dat ik dit zo lang mogelijk mag blijven doen, omdat ik het als een gave zie die ik van de Heer kreeg.”

Voorheen zat hij zelf in de studio van Loco FM, nu heeft hij een kleine versie thuis. Hij neemt daar het programma op en stuurt die kant-en-klaar naar de omroep. Behalve via de kabel in Oldebroek op 93.10 is de Radiobijbelschool te volgen op 107.2 en 107.6 FM en via internet: www.locomediagroep.nl of www.locourant.nl. De eerste uitzending op 1 maart 2001 was destijds gewijd aan ‘Het levend makend Woord’. Dat is de essentie van de Bijbel, meent Alders. De 100ste heette ‘Eeuwig leven, geen toekomst muziek’, herinnert hij zich.

Dankzij internet kreeg het Bijbelstudie programma niet alleen regionaal, maar ook (inter) nationaal een vaste en nog steeds groeiende kring van luisteraars. Daarnaast zijn er vele incidentele bezoekers van de zender. Elke studie strekt zich doorgaans over twee weken uit. Alders geeft zelf daarom in het kort de inhoud van de eerste aflevering weer en leidt de studies in.

Dat de Bijbel onmisbare voeding is voor een levend geloofsleven, heeft Alders zelf pas op latere leeftijd ontdekt. Hoewel opgegroeid in een rooms katholiek milieu, waarin hij ooit misdienaar was, ontdekte hij pas later wie Christus was en kreeg hij naar zijn zeggen een levende relatie met Hem.

Onmiddellijk kennelijk ook een onweerstaanbare honger naar de intentie van wat hij als Gods Woord beschouwt, de Bijbel. Die lijkt nog steeds niet te zijn gestild. “Christenen kunnen zich alleen voeden door bestuderen, dat is iets anders dan alleen lezen, van Gods Woord,“ zegt hij. “Daarom is het wekelijkse studieprogramma essentieel in de geestelijke programmering van Loco FM.”

Over wat hij beschouwt als zijn wedergeboorte: ”Toen kwam de Heilige Geest in mij wonen. Ik ging er totaal anders door denken en de Bijbel pas begrijpen.” Hij verslond Bijbelstudies op geluidscassettes van het NBC en wilde de inhoud graag ook aan anderen doorgeven. Zo rijpte het plan voor de Radio Bijbelschool. Hij stapte ermee naar Loco FM en mocht het gaan proberen. Het programma kreeg er al gauw een vaste plek en kernkring van luisteraars. “In verre landen zetten sommige gelovige Nederlanders er de wekker voor,” vertelt Alders.

Reacties op de uitzendingen: radiobijbelschool@hetnet.nl


Reageren