#Tb 15 euro gift
Enquête: 016-Mensen die niet in Jezus geloven gaan naar de hel. Ja Nee

Buitenland

Saeed Abedini gaat tekeer tegen Franklin Graham

De van oorsprong Iraanse prediker Saeed Abedini, vier jaar lang in een gevangenis in Teheran opgesloten en gemarteld wegens zijn geloof, ging op Facebook te keer tegen zijn vroegere vriend Franklin Graham.

De zoon van Billy Graham voerde samen met Abedini’s vrouw Naghmeh campagne voor vrijlating van de pastor, maar die zegt nu dat hij dat alleen deed om veel geld in te zamelen en overal ter wereld aandacht van de media te krijgen. Toen Abedini terugkeerde naar de VS, vroeg zijn vrouw echtscheiding aan, zeggende dat haar man haar jarenlang lichamelijk en psychisch had misbruikt. Zij zag geen verandering bij haar echtgenoot op dat punt.

Abedini klaagt dat Graham hem niet aan werk heeft geholpen, hoewel hij daarom vele malen heeft gevraagd, zelf meer dan een miljoen dollar per jaar verdient en er een privéjet op nahoudt. Volgens hem laat Graham zich er op voorstaan vervolgde christenen te helpen, maar toont zijn rijkdom aan dat hij geen benul heeft van wat de vervolgde kerk doormaakt. “Hij vraagt andere mensen zich te bekeren, maar mensen als hij zouden dat eerst zelf moeten doen”, zegt Abedini op Facebook. Hij zou een baan nodig hebben om rekeningen te kunnen betalen, maar daarbij geen hulp van Graham hebben gehad, ook al doet die of hij een goede vriend van hem is, zegt de Iraanse pastor. Naar zijn mening doet het thema ‘vervolgde kerk’ het altijd goed bij christenen en gaat hun portemonnee wijd open als men het over dat onderwerp heeft. “Het betekent macht, bekendheid en succes voor rijke pastors.”

Woordvoerder Mark DeMoss van Franklin Graham zegt dat die alles wat hij kon te hebben gedaan om Abedini vrij te krijgen, onder meer met presidenten Obama en Poetin te hebben gesproken en christenen wereldwijd te hebben opgeroepen voor hem en zijn vrijlating te bidden. Bij zijn terugkeer in de VS bood hij het paar de gezinsruimte in het Billy Graham Training Center in North Carolina aan om hun huwelijk te herstellen.

Maar Abedini komt nu met een heel ander verhaal en zegt dat Graham, wetend dat hij geen huis had, hem alleen liet. “Toen alle camera’s en social media waren verdwenen, waren alle beroemde predikers en advocaten dat ook.” Volgens DeMoss heeft Graham geen contact met Abedini meer, nog met diens ex-vrouw en heeft Graham het vervoer uit Iran, via Duitsland naar Amerika betaald en het paar ook financieel gesteund. Graham wil niet reageren op de aanklachten, maar vraagt wel gebed voor hem en Naghmeh.


Reageren