#Tb 15 euro gift
Enquête: 050-Zijn wij toe aan een verzoening van rooms-katholiek tot evangelisch? Ja Nee

Buitenland

Gebruik stamcellen Hongaarse embryo´s veroordeeld

Tegen abortus agerende organisaties en individuen, onder wie veel christenen in Hongarije zijn blij met de uitspraak van een rechtbank in dat land die acht mensen veroordeelde, omdat zij stamcellen en weefsel hebben gebruikt voor cosmetische doeleinden. Die veroordeling sluit aan bij pogingen van de regering leven te beschermen, dat volgens haar ontstaat op het moment van conceptie.

De organisatie ADF International bevestigde bij christelijk persbureau BosNewsLife, partner van Uitdaging en Radio Vaticana dat de rechtbank in Boedapest de acht op de zwarte markt van geaborteerde baby’s afkomstige stamcellen heeft verkocht ten behoeve van cosmetica. De rechtszaak ging over illegale activiteiten van een kliniek voor plastische chirurgie in Kaposvár, in het zuiden van Hongarije. Honderden cliënten stemden er mee in te worden geïnjecteerd met cellen en weefsel van embryo’s voor € 25.000 per behandeling.
 
De gedaagden kregen hoge boetes of voorwaardelijke gevangenisstraffen, naar gelang van hun betrokkenheid bij het misdrijf. Tot de veroordeelden behoort de Hongaarse tv-ster Ádám Fásy, die blijkbaar rijk is geworden door schoonheidswedstrijden. Een receptioniste, in 2009 samen met de anderen aangehouden, werd vrij gesproken omdat zij zich niet bewust zou zijn geweest van de omstreden procedures.

De rechter citeerde bij zijn uitspraak door de tegen abortus strijdende organisatie ADF International. Die had gezegd dat het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft geoordeeld dat het leven begint vanaf het moment van de conceptie en menselijke embryo's niet mogen worden gebruikt voor industriële of commerciële doeleinden.


Reageren