Grootsgedrukt
Enquête: 127- Kunnen christenen nog naar Turkije? Ja Nee
Agenda:   Conferenties & Cursussen ||  Concerten ||  Evenementen ||  Bericht aanbieden

Christenvervolging

Woedende Houthi’s tegen christenen Jemen

De woede van Houthi-rebellen in Jemen keert zich tegen christenen en alle andere geloofsminderheden, voor zover zij niet tot de Islam behoren. Houthi’s zijn op Iran georiënteerd en worden gesteund door het leger van Saudi-Arabië. Zij willen de macht in het land hebben, zijn tegen Israël en (totaal anders dan de regering van Jemen) Amerika.

Ook enkele tientallen nog in Jemen wonende Joden (ooit leefden er bijna 50.000) hebben het nu moeilijk en verbleven in een pand bij de VS-ambassade, maar zijn nu volgens de regering nu spoorloos.
Er is weer een oorlog in Jemen uitgebroken. Voordat die er was, schatte dat er ongeveer 100.000 christenen in het land waren. Veel ex-islamieten kozen voor het christelijke geloof. Volgens Open Doors bekeren zich meer islamieten dan ooit tevoren tot Christus. Daarbij spelen, zegt de organisatie, sociale media een grote rol en zijn er christelijke gemeenschappen op Facebook.

Daarop verscheen onlangs het ook in Nederland door Open Doors gepubliceerde van Nadeem, een jonge vrouw die de Bijbel bestudeerde. Via Facebook ontdekte zie dat er in haar woonplaats een ondergrondse christelijke gemeente bestond, waar zij ook haar echtgenoot leerde kennen. Om hun ware geloof geheim te houden, vierden zij een islamitische bruiloft, waarna een christelijke voorganger stiekem hun huwelijk inzegende.

Een andere Jemenitische christen, verstoten door zijn islamitische familie, zegt dat hij en zijn geloofsgenoten zich vreemden in eigen land voelen. Hij kent voorgangers die geregeld bekeerlingen dopen. Positief aan de oorlog vindt hij dat christenen zich over het gehele land hebben verspreid, terwijl zij vroeger in een paar plaatsen waren geconcentreerd. Ook zijn veel moslims door de oorlog teleurgesteld in hun religie, zegt hij.

Reageren


Jan

21-05-2017 02:47
Houthi’s zijn een minderheidsgroep in Yemen, die na lange onderdrukking en door het verzwakken van de macht van de regering van Yemen, hun kans schoon zagen. Maar ze worden door de Saoedi's, met hun modern wapentuig, bestreden in een oorlog die door de diverse fakties (stammen, Iran, Al Qaida, IS, Huthi's) wordt gestreden waarbij aan alle kanten veel burgerslachtoffers vallen.
De regering van Yemen is al vele decennia corrupt en krijgt veel financien uit de EU en de VS, zonder dat daar veel resultaat t.b.v. de bevolking uit voortkomt. Heeft ook veel te maken met de cultuur, gebrek aan middelen en enorme overbevolking.
De schadelijke gevolgen voor het land en bevolking van de steun uit de EU en de VS aan de corrupte kliek heeft met hogere politiek te maken. Dan spelen mensenrechten ineens geen rol meer. Het is een vuil spelletje wat daar gespeeld wordt. Houd a.u.b. niet voor dat de Houthi’s meer of erger Christenen vervolgen. De regering in Sana'a doet daar niet voor onder.