#Tb 15 euro gift
Enquête: 143-Ik geloof dat de hel bestaat! Ja Nee

Achter het nieuws

Driekwart kinderen betrokken bij schulden

Niet alleen volwassenen lijden onder schulden, maar ook kinderen worden hier indirect de dupe van. Bij driekwart van de situaties waarbij volwassenen om hulp vragen bij SchuldHulpMaatje, zijn kinderen onder de 18 jaar betrokken.

Gisteren op de Internationale Dag van het Kind stond SchuldHulpMaatje Nederland stil bij wat hun maatjes (vrijwilligers) in schrijnende situaties hebben betekend voor zowel ouders als kinderen. Het afgelopen jaar zijn er 23% meer mensen geholpen en zijn in totaal 1.300 crisissituaties zoals dreigende beslagleggingen, huisuitzettingen en waterafsluitingen voorkomen.

Maatjes helpen mensen met schulden (van jong tot oud). Niet alleen volwassenen zijn hierbij geholpen, maar ook kinderen. “Doordat de maatjes naast ouders gaan staan, kunnen we er samen met hen voor zorgen dat hun kinderen opgroeien in een gezonde financiële leefomgeving. We vinden het belangrijk dat we hen net zolang kunnen helpen totdat de situatie weer stabiel is en ook kan blijven”, aldus Peter Rijsdijk, directeur Vereniging SchuldHulpMaatje Nederland. Wanneer kinderen tijdens het opgroeien niet geleerd hebben met geld om te gaan, biedt SchuldHulpMaatje ook de zogeheten MoneyFitMaatjes. In 2016 zijn 191 vrijwilligers opgeleid die gespecialiseerd zijn om jongeren met geldproblemen te helpen. Vijfhonderd jongeren (t/m 25 jaar) zijn sinds die tijd geholpen door persoonlijke hulp. Daarnaast is er het jongerenportal MoneyFit.nl waar jongeren dagelijks hun geldvragen stellen via chat en WhatsApp.

Over SchuldHulpMaatje
SchuldHulpMaatje zet zich in om mensen met financiële problemen zo vroeg mogelijk te bereiken. Vroegtijdige hulp kan een schuldensituatie voorkomen. De maatjes vervangen niet de professionele schuldhulpverlening, maar bieden een welkome aanvulling.
De lokale samenwerking met maatschappelijke organisaties blijkt effectief. SchuldHulpMaatje is een initiatief van de landelijke kerken en bureaus voor schuldhulpverlening. Doel is om de toenemende schuldenproblematiek terug te dringen en mensen te helpen met financiële zelfredzaamheid.

Klik hier voor het jaarverslag 2016


Reageren