#Tb 15 euro gift
Enquête: 112-Kunnen mensen behouden worden die nooit van Jezus hebben gehoord? Ja Nee

Christenvervolging

Weer tientallen christenen gedood in Nigeria

Militante islamieten hebben minstens tien christenen dood geslagen in afgelegen
noordwestelijk dorp van Nigeria. Daarmee komt het aantal gedode christenen gedurende de laatste twee maanden op ongeveer 200, zeggen autoriteiten. Vrijdagmorgen (22 mei 2015) kwamen omstreeks 4.00 uur strijders van Boko Haram het dorp in de deelstaat Adamawa binnen, vertelt gouverneur Maina Ularamu.

Christelijk persbureau BosNewsLife, partner van Uitdaging, meldt communicatieproblemen door een voortgaande opstand. Politie zei dinsdag dat in totaal minstens 23 mensen omkwamen bij aanslagen in het weekend in die dorpen, gepleegd door een rondtrekkende bende. Dat geweld kwam enkele dagen nadat Boko Haram in verband werd gebracht met een zelfmoordaanslag in het christelijke gebied Garkida, in deelstaat Adamawa, waarbij negen mensen omkwamen en een schietincident op maandag 18 mei in het district Wagga, waar de tien christenen stierven.

Veel omgekomen gelovigen waren lid van de Broederkerk in Nigeria. De denominatie zegt 1.390 plaatselijke kerkgebouwen te hebben verloren door brand. Er werden er in totaal 2.280 in brand gestoken. Daardoor missen nu 700.000 leden hun kerkgebouw. De jongste aanvallen kwamen nadat elders in het land meer dan zeventig christenen, onder wie een pastor, in de vorige maand werden vermoord in de provincie Plateau.

Minstens zes aanslagen zijn gepleegd door islamitische Fulani veehouders die enkele van de radicale opvattingen van Boko Haram hebben. Fulani herders overvallen geregeld christelijke dorpen, steken huizen en kerken in brand en schieten op hun slachtoffers als die naar buiten komen om te ontsnappen aan het vuur. De aanvallers schreeuwden: "Allahu Akhbar" ofwel "Allah is Groot," melden getuigen.
 
"De wereld zou moeten ontwaken om de vergeten verdrukking in Nigeria te zien”, zei regionaal manager voor Afrika Troy Augustine van International Christian Concern tegen BosNewsLife. “Extremistische moslim en Fulani herders vallen bewust geregeld christelijke dorpen aan en slachten onze broeders en zusters af.”


Reageren