Grootsgedrukt
Enquête: 127- Kunnen christenen nog naar Turkije? Ja Nee
Agenda:   Conferenties & Cursussen ||  Concerten ||  Evenementen ||  Bericht aanbieden

Boek-muziek-film

Wat een ramp met zich meedraagt

Nederland en Vlaanderen liggen deels onder zeeniveau. Dat die gebieden veilig bewoond kunnen worden komt door goede voorzieningen, zoals duinen, dijken en waterkeringen. Het vereist echter ook risicomanagement, planning, onderhoud en financiering. Dit waterschapmanagement is afhankelijk van de landspolitiek die bepaald waar de prioriteiten liggen. Wat als die landspolitiek faalt en op een storm een ‘watersnoodramp’ volgt? Wat is de impact op de bevolking? Dat is het scenario van de DVD ‘Als de dijken breken’. Hoe is dit verfilmd?

Door Marco van Putten
Klik hier om deze DVD te bestellen!

Een mozaïekvertelling
Deze Tv-serie in 6 delen toont, zoals tegenwoordig gangbaar, meerdere levenssituaties. Op de eerste plaats die van de premier (Het valt op dat de Koningen van België en Nederland volledig buiten beeld blijven). Daarnaast een Belgische crimineel in een Nederlandse gevangenis en zijn gezin die in het kustgebied van Vlaanderen woont. Een Turkse gevangenbewaarder en zijn gezin. Een eenzame violist (Aart Staartjes). Een dealer van een chique autozaak en zijn gezin. Zij worden geconfronteerd met extreme weersomstandigheden die hun levens flink in de war brengt. Allerlei andere ‘stormen’ in hun levens komen naar voren, zoals huwelijks- en gezondheidsproblemen.

‘Geluk’ door ongeluk
Hoofdboodschap van deze film is dat ondanks falen van mensen juist in crisisomstandigheden zij in staat zijn ‘over zichzelf heen te springen’. De watersnoodramp maakt het mogelijk hun levensproblemen aan te pakken en op te lossen. Mensen worden stilgezet, aan het denken gezet en gedwongen dingen te doen die ze zelf voor onmogelijk hadden gehouden. Ook zijn er in een crisistijd altijd opportunisten die gebruik maken van de situatie.

Vluchtelingenproblematiek
Het is makkelijk om het probleem van vluchtelingen en van de overheid vanuit de warme, luie stoel in je eigen huis te beoordelen. Maar wat als mensen uit hun comfortzone worden gejaagd en dakloze zwevers worden? Dan vallen alle grote woorden weg en kan er ruimte komen voor dankbaarheid om een droge, warme slaapplaats en wat eten. Het blijkt echter dat mensen nogal wat tijd nodig hebben voordat ze hun hachelijke situatie begrijpen. Anderen worden hard geconfronteerd met het leed van de dood en enorm verlies.

Evaluatie
Dit is een rampenfilm en valt dus in de categorie drama. Maar eigenlijk heeft de watersnoodramp niet de hoofdrol, maar allerlei sociale problematiek waarin soms veel grof taalgebruik naar voren komt. Geloof of godsdienst komt nauwelijks voor in deze film. Het beperkt zich tot de traditionele Islam. Het gaat over problemen in gezinnen, families en tussen landen. Deze film brengt Nederland en Vlaanderen met elkaar in verband. Het toont ook het falen en de beperktheid van de overheden. Het is dan ook een Tv-serie die een groot publiek zal aanspreken, maar rechtlijnige gelovigen minder.
Het is goed dat deze film ondertiteling heeft. Niet alleen voor mensen met gehoorzwakte, maar ook omdat geregeld tijdens de film in een Vlaams dialect wordt gesproken.

Als de dijken breken
2016, Joco Media en Menuet
Dutch Filmworks. In opdracht van: Één (Vlaamse Publieke Omroep (VRT)) en de EO (Evangelische Omroep)
c.275 min.
€ 24,99
ISBN: 8719372004395


Reageren