#Tb 15 euro gift
Enquête: 112-Kunnen mensen behouden worden die nooit van Jezus hebben gehoord? Ja Nee

Buitenland

‘Jongeren verlaten kerken zonder Bijbelgezag’

Jongeren verlaten niet massaal de Kerk, maar wel denominaties die het gezag van Gods Woord verzaken. Dat zegt algemeen secretaris George O. Wood (rechts op de foto) van de pinksterkoepel Assemvlies of God (AG).

"Wij hebben als AG 3.1 miljoen jonge mensen in de USA en 34 procent van hen is jonger dan 25.  De jonge mensen die weglopen uit traditionele religieuze structuren in de VS behoorden tot de kerken die geloof in de autoriteit van de Schriften verlaten en het unieke, de centrale positie en de exclusiviteit van Jezus Christus”, zei hij dezer dagen op een conferentie.  

Zijn opmerkingen komen overeen met onderzoek waaruit bleek dat de Presbytariaanse Kerk in de VS slinkt na volledige acceptatie van het homohuwelijk. Volgens bureau Barna bestaat een kwart van de 18 tot 29-jarigen uit praktiserende christenen.

"Ik denk dat de bloeiende kerken de kerken zijn die een meer proactieve rol willen spelen”, zegt Clint Jenkin van de afdeling research van Barna. "Creatieve kerken kunnen zich verankeren in hun gemeenschap en mensen bereiken, omdat zij in staat zijn manieren te vinden om meningsverschillen te overstijgen. Als kerken voortdurend ruzie maken, missen zij een groot deel van wat nodig is om relaties op te bouwen.”

Uit het onderzoek van Barna bleek dat geloofsgemeenschappen om jongeren te trekken volledig transparant moeten zijn. “Meer dat een derde van hen zegt dat hun negatieve opvattingen het gevolg zijn van moreel falen van kerkleiders (35%)”, meldt Barna. Een aanzienlijke meerderheid van jongeren (85%) die rond het jaar 2000 zijn geboren en niet naar de kerk gaan, noemt christenen veroordelend, hypocriet, tegen homoseksuelen (91%) en overgevoelig voor andersdenkenden, blijkt uit het onderzoek.

Wood meent evenwel dat het er om gaat dat jong volwassenen in de kerk de plaats vinden waar zij God kunnen ervaren en hun waarde laten zien in de rol die zij binnen de geloofsgemeenschap spelen.  


Reageren