#Tb 15 euro gift
Enquête: 074-Ik vind christelijk onderwijs belangrijk! Ja Nee

Buitenland

Depressieve pastor pleegt zelfdoding

Na jarenlang met depressies te hebben gestreden, maakte baptistenpredikant Phil Lineberger (69) in Sugar Land, Texas, vrijdag 29 mei zelf een einde aan zijn leven. Dat meldt Baptist Standard. Hij was in het verleden voorzitter van een landelijke koepel van baptistenkerken.

Volgens zijn schoonzoon Brian Seay heeft Lineberger, die al een tijd met ziekteverlof was, een strijd tegen depressie verloren. Hij preekte vier jaar geleden bij de begrafenis van een tot zijn vriendenkring behorende andere pastor, die ook zelfdoding pleegde. "Depressie spreekt een eigen taal”, zei hij toen. "Een aanhoudende en beangstigende leegte. Een gevoel van hopeloosheid en pessimisme, schuld, waardeloosheid en hulpeloosheid."

Hij zei dat in de Bijbel depressie ook voorkomt. Naar zijn mening refereert de Schrift in Psalm 91:6 er aan met de woorden ‘het verderf dat verwoest in de middag’. Christenen blijken niet immuun voor depressie en er lijkt een kleine toename te zijn van zelfdoding onder pastors. Op het charismatische Charisma News in de VS meldde redacteur Jennifer LeClaire onlangs dat er geen gebrek is aan statistieken over pastors met depressies, burn-outs, relatieproblemen en andere kwalen

Volgens het Schaeffer Instituut zou zelfs 70 percent van de predikanten in Amerika constant vechten tegen depressie. En 80 procent gelooft dat een pastorale bediening negatief hun gezinnen heeft beïnvloed.


Reageren