#Tb 15 euro gift
Enquête: 030-Mag een christen scheiden? Ja Nee

Zending

Zending kampt met strengere regelgeving

Veel zendingsorganisaties in Nederland worstelen met veranderende regelgeving. Er is veel onduidelijkheid over de wetgeving rond ANBI’s (Algemeen Nut Beogende Instelling). Ook zijn er veel vragen over belastingregels voor mensen die in het buitenland werken.

Dat bleek tijdens de donderdag (4 juni 2015) in Nijkerk gehouden eerste Zendingsinformatiedag van EZA Verzekeringen, die veel zendelingen en zendingsorganisaties adviseert op financieel gebied. De bijeenkomst was met 170 deelnemers binnen korte tijd volgeboekt. ,,Er leven enorm veel vragen’’, zegt adviseur Edward van den Hoonaard van de in Drachten en Terschuur gevestigde EZA Verzekeringen.

Tijdens de bijeenkomst sprak Fiscalist drs. Maurice van Aanholt onder meer over de fiscale gevolgen van een vertrek naar het buitenland. Daarbij werd onder meer gekeken naar de gevolgen voor de eigen woning, voor pensioen en voor de AOW. Over verschillende onderwerpen bleek veel onduidelijkheid, aldus Van den Hoonaard. ,,Er werden veel vragen over gesteld.’’

Ook over de veranderde regelgeving voor Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI’s) bestaat veel onduidelijkheid. Daar sprak adviseur Goos van Steinvoorn over. De belastingdienst stelt steeds scherpere eisen aan goede doelen. Voor een deel van de zendingsorganisaties kan dit verregaande gevolgen hebben, met name voor organisaties die werken als een ‘doorgeefsluis’ van geld aan zendelingen wereldwijd. Van den Hoonaard: ,,Wij vinden het belangrijk deze informatie met onze klanten te delen. We zien dat als service. Dat bleek te worden gewaardeerd.’’

Tijdens de bijeenkomst werd ook gesproken over medische noodsituaties in verre landen, veiligheidstrainingen en fondsenwerving. Volgens Van den Hoonaard vraagt de eerste Zendingsinformatiedag om een vervolg.


Reageren