#Tb 15 euro gift
Enquête: 050-Zijn wij toe aan een verzoening van rooms-katholiek tot evangelisch? Ja Nee

Opinie

Gevaar in God zoeken via meditatie

Aan het boek ‘Het feest van de navolging’ van Richard Foster, kennelijk sommige gemeentekringen als leidraad gebruikt, zit een occult luchtje. Die waarschuwing komt van ds. Theo Niemeijer in Het Zoeklicht. Foster richtte de oecumenische organisatie Renovare (vernieuwing) op en schreef boeken die door vele evangelische christenen worden omarmd.

Tim Keller en John Piper waarschuwden eerder tegen die organisatie. Foster ontleent zijn onderwijs aan de school voor gebed van jezuïet Ignatius Loyola en diens ‘ontdekken van de geestelijke wereld’. Men zou pas echt in contact met God kunnen komen via oude mystiek en door de techniek, visualisering en verbeelding van meditatie onder de knie te krijgen. Mede doordat Loyola aanmoedigt het lichaam te verlaten en ‘uit te treden’ denkt Niemeijer dat occult gevaar op de loer ligt.

Men kan alleen door de Here Jezus tot God komen, citeert Niemeijer de Bijbel. Door dat volmaakte Woord wil Hij spreken, voegt de auteur er aan toe. “Stil zijn voor Gods aangezicht, met Gods Woord, de Bijbel in onze handen, is de weg om Zijn stem te verstaan.”
In de leegte, zonder Bijbel, zich uitstrekken naar Gods stem kan leiden tot horen van andere dan Gods stemmen, waarschuwt hij.

Reageren


Joep

04-02-2019 01:18
Dank voor uw reactie. Heeft u het boek gelezen?