Enquête: 003-Ik geloof dat het scheppingsverhaal letterlijk waar is. Ja Nee
Agenda:   Conferenties & Cursussen ||  Concerten ||  Evenementen ||  Bericht aanbieden

Vlaanderen

Lege kerken, volle sportscholen

Vlamingen vinden gezondheid de belangrijkste zingever in hun leven. En God, die staat onder aan het lijstje. Dat blijkt uit de enquête over De Grote Levensvragen, meldt De Standaard. Sport is de nieuwe religie.

Uw mening: 134-Sport is de nieuwe religie!
 
Volgens de Zweedse sociologe Britta Pelters (Halmstad Universiteit) neemt sport steeds meer vormen aan van een religie. "Onze gezondheidscultuur is zo geëvolueerd dat zij aan al die religieuze kenmerken beantwoordt," zegt ze. We geloven vandaag in een ‘gezondheidsreligie’. En de sport is haar profeet. Het heeft ook een duidelijk credo: een perfecte gezondheid leidt tot een goed leven en laat iemands persoonlijkheid bloeien.

De Gentse psychotherapeut Christoph Moonen is daar kritisch over. "De gezondheidscultuur is een exclusief dwangsysteem. Ze suggereert dat de mens maakbaar is en dat we onze eigen gezondheid kunnen managen. We moeten voor onszelf zorgen, luidt het. We moeten “ervoor gaan” en “het onderste uit de kan halen."

"Een sportschool is een tempel met verwachtingen, waarden en plichten," zegt Pelters verder. "Daar ga je om te genezen en zo mogelijk de perfectie te vinden."

Reageren


Jos van der Geest

07-10-2017 10:19
@Andre Martens
Niet alleen in Vlaanderen, maar ook in Nederland. Meeste landen zelfs helaas.

@BASTIAAN
Je hebt grote deels hier gelijk in. Zal de punten is aanstrepen.
Gezamelijk uit bijbel lezen. Ja daar heb je gelijk in, zelfs ook in onze kerk (kerk waar ik in zit dus) wordt niet elke week uit bijbel gelezen.

Bidstonden (gemeente bidstonden), ja je hebt voorledig gelijk. In de gemeente wordt wel gezamelijk gebeden al thans is daar ruimte voor. Een keer per week komen we ook met een aantal mensen samen en bidden we ook voor de gemeente, maar ook vervolgde christenen, isreal enz. Helaas in mijn ogen doen te weinig mensen hier aan mee. Groepje (waar ik sinds ook in zit) kent slechts 8 mensen en dat is weinig. Wel is er elke 2 weken diverse bijbelstudie groepjes, maar dat staat buiten het verhaal.

Over Samenzang heb je deels gelijk. Eigenlijk maakt het niet uit hoe iets begeleid wordt in de muziekgroep zeg maar. Dat kan inderdaad een band zijn, of gitaar en piano enz. Dat moet niet uitmaken zolang de ondersteunende muziek maar ten dienste is van de samenzang. Uiteraard hoort het volume prettig te zijn (relatief zacht) iets wat ook is in de gemeente is waar ik in zit.

denis

06-10-2017 09:02
gaat niet meer veranderen en zal wereldwijd op termijn precies hetzelfde worden

André Martens

06-10-2017 06:22
dat komt omdat er inderdaad te weinig geevangeliseerd wordt in vlaanderen (Belgie)

BASTIAAN

06-10-2017 11:16
Lege kerken kunnen weer vol worden als er meer geëvangeliseerd zal worden. Wanneer er weer goede samenzang plaatsvind, [Geen bandjes dus op het podium] Psalmen, Gezangen enz onder leiding van een gepassioneerde BijbelGetrouwe Zangleider en dito organist/pianist.

Wanneer er weer samen uit de Bijbel gelezen gaat worden door uitmuntende voorlezers. Wanneer er weer Gemeentebidstonden gehouden gaan worden.

Wanneer het laatste en beste Boek van Jeshua, Openbaring gelezen gaat worden samen met de Profetische Boeken van het Oude Testament.

Jeshua en de Apostelen liepen veel. Zij gebruikten hun schoenzolen om mensen met het Evangelie te bereiken: Bekeert u en gelooft het Evangelie sprak Jeshua tot hen. Marcus 1:15.

In hun tijd waren er geen vliegtuigen, treinen, metro' s bussen, auto's of fietsen. Lees het Marcus Evangelie en onderstreep telken...en Hij ging...Actie dus.

Paulus heeft lopend en per schip grote delen van Europa met het Evangelie bereikt. Trouwens al de Apostelen. Thomas kwam zelfs in India terecht, Cochin waar ik ook geweest ben.

Paulus was bekend met de Olympische Spelen van zijn tijd en toch was zijn advies aan jong en oud...

1 Timotheüs 4:8...
Want de oefening van het lichaam is van Weinig nut, doch de Godsvrucht is nuttig tot Alles, daar zij een Belofte inhoudt van leven, in heden en toekomst.