#Tb 15 euro gift
Enquête: 074-Ik vind christelijk onderwijs belangrijk! Ja Nee

Christenvervolging

Christenen Nepal voortijdig uit cel bevrijd

Vier Nepalese christenen, die in december werden veroordeeld tot vijf jaar celstraf wegens ‘geweld en hekserij’ voor gebed voor een geesteszieke vrouw Seti zijn op vrije voeten gesteld.

Lali Pun, Bimkali Budha, Ruplal Pariyar en zijn vrouw Ganga werden eerder schuldig bevonden door een rechtbank in het westerse district Salyan, hoewel de vrouw getuigde dat hun gebed had geresulteerd in haar genezing. Dat meldt christelijk persbureau BosNewsLife, partner van Uitdaging. Een vijfde christen werd destijds niet schuldig bevonden.

De vijf warden gearresteerd in juli 2016 op beschuldiging van hekserij, vrijheidsberoving en geweld, ondanks het getuigenis van de echtgenoot van de genezen vrouw, die hun onschuld bevestigde. Bij elke zitting van de rechtbank werd de verdachten ook gevraagd of zij pogingen hadden ondernomen het slachtoffer te bekeren.

‘Bezeten’
De geesteszieke vrouw was door haar schoonvader naar een plaatselijke gemeente gestuurd voor gebed, omdat hij vreesde dat zij door demonen was bezeten. Getuigen vertelden dat Seti de kerk verliet voor het einde van de gebedsdienst en later schreeuwend en zichzelf verwondend in een bos werd gevonden. Een maand later sprak iemand in lokale media over de kwestie. Op basis daarvan werd een dagvaarding tegen de vijf christenen ingebracht, die werden veroordeeld op basis van de nieuwe wet tegen proselitisme, een woord dat wordt gebruikt voor verandering van religie. Volgens plaatselijke kerken werden de vijf opgepakt, omdat zij tot de christelijke minderheid behoren, zegt de Stem van de Martelaren in Canada.

Hoewel de grondwet van Nepal in 2008 werd veranderd, waardoor het land van een hindoestaat veranderde in een seculiere, zijn in de praktijk de activiteiten van minderheden als christenen nog steeds beperkt.


Reageren