#Tb 15 euro gift
Enquête: 030-Mag een christen scheiden? Ja Nee

Christenvervolging

Hongarije laat beperkt vervolgde christenen toe

Hoewel tegen het toelaten van vluchtelingen wil de regering van Hongarije nu een beperkt aantal vervolgde christenen toelaten. Dat besluit komt na kritiek op het beleid van de staat, waar voornamelijk katholieken en protestanten wonen, de grenzen voor vluchtelingen te sluiten.

Op een conferentie in Budapest vertelde minister Zsolt Semjén dat Hongarije het als een natuurlijke verplichting ervaart vervolgde christenen uit bijvoorbeeld het Midden Oosten te helpen. Maar hij waarschuwde dat niet het doel is het Oosten totaal te ‘bevrijden’ van christenen.

De regering heeft een departement opgezet om de hulp aan vervolgde christenen wereldwijd te organiseren en reserveerde daarvoor een miljard forinten ($ 3,8 miljoen). Ook heeft zij 72 studenten een beurs aangeboden om in Hongarije te studeren. Dat meldt christelijk persbureau BosNewsLife, partner van Uitdaging.

Maar christelijke activisten die deelnamen aan de achter de schermen gevoerde onderhandelingen over de kwestie vertelden BosNewsLife dat de rechtse regering honderden christenen uit Azië weigerde te huisvesten die dood en vervolging tegemoet kunnen zien als zij naar hun geboortelanden terug keren. De onderhandelingen over de zaak liepen stuk, omdat Hongaarse belastingbetalers niet voor reis, accommodatie of sociale voorzieningen willen betalen, constateert BosNewsLife.

De christelijke hulpverleningsorganisatie Farrukh Saif Stichting constateert dat asielzoekers in containers bij de grens worden gehuisvest en vindt dat een allesbehalve christelijke aanpak van schepselen Gods in nood. Eerder al bracht Hongarije prikkeldraad bij zijn grenzen aan om vluchtelingen te weren.

Premier Viktor Orban (foto) vertelde op een congres van de Alliantie van Christen Intellectuelen in Hongarije dat iedereen, ook in Brussel, moet weten dat Hongarije geen immigratieland wordt. Het zou volgens hem intellectuele zelfmoord voor centraal Europa worden als dat het liberalisme van West Europa overneemt.

Achter de immigratie zit volgens hem een zogenoemd Soros plan, waarmee hij verwees naar de in Hongarije geboren Amerikaanse filantroop George Soros, die miljoenen migranten in Europa wil brengen. Overal in het land liet de regering posters ophangen en borden plaatsen waarop stond dat men Soros niet het laatst moet laten lachen.


Reageren