#T Uitdaging 14-15 december in bus
Enquête: 006-Ik ben gelukkig! Ja Nee

Zending en Hulp

Medair bij Family 7

Deze maand staat het werk van de christelijke noodhulporganisataie Medair in Nepal centraal tijdens een documentaire serie van Family 7. Het zijn indringende afleveringen waarin Wendy van Amerongen van Medair samen met de filmploeg van Family 7 ter plekke kijkt hoe het bouwen van aardbevingsbestendig woningen vordert. De prachtige dronebeelden laten de schoonheid van het gebied zien, maar ook de andere kant. De mensen leven op een tikkende tijdbom. Het gebied dat in 2015 werd getroffen door een grote aardbeving is nog steeds levensgevaarlijk. De kans op een nieuwe aardbeving is groot.

“Het is erg dat nog steeds zo veel mensen in de ruïnes van hun huizen wonen of zelfs in de hokken van hun dieren,” aldus Willem van Amerongen, landendirecteur van Medair in Nepal. “Maar door het project dat we samen met de gemeenschap en onze partners uitvoeren krijgen mannen en vrouwen de kans om hun leven in eigen hand te nemen en samen te bouwen aan een veiliger Nepal. Zo kunnen veel getroffen families verder."

Ruim 1.000 kwetsbare families hebben zo snel mogelijk hulp nodig. Volgens onderzoek is de kans groot dat er binnen korte tijd weer een nieuwe grote aardbeving zal plaatsvinden en dit kan vele doden tot gevolg hebben. Het bouwen van veilige woningen is daarom een race tegen de klok. En daar komt Family7 voor in actie. Family7 hoopt zo tientallen huizen te kunnen bouwen samen met de hulp van de kijker.

Het team ontmoet bijzondere mensen, vaak met hun eigen heftige, maar indrukwekkende verhaal. Veel van de overlevenden in het dorp Bijulikot zijn extreem kwetsbaar en arm: kinderen, ouderen, alleenstaande moeders. Bijulikot herbergt honderden families in krotjes die ter nauwe nood aan de dood ontsnapt zijn en nog steeds iedere dag in angst leven voor een volgende aardbeving. Ze durven vaak niet te gaan slapen. De nood is hoog en zonder deze hulp kunnen ze niet.

Medair helpt deze families door middel van training, logistieke ondersteuning en technische assistentie aardbeving bestendige woningen te bouwen. Ook geeft Medair training en advies over technieken en risicobeperking van rampen om de gemeenschappen te helpen veiligere en sterkere huizen te bouwen.

In oktober zendt Family7 in Actie vier documentaires uit over de situatie in Nepal en hoe dringend hulp nog steeds nodig is.

De afleveringen zijn ook te bekijken op YouTube:

Aflevering 1: https://www.youtube.com/watch?v=RZ09PKrtfFI

Aflevering 2: https://www.youtube.com/watch?v=692q6BHSHNc

Aflevering 3: https://www.youtube.com/watch?v=1cP3D1JKYQ8

Aflevering 4: https://www.youtube.com/watch?v=DSp_4KGv8RA


Reageren