#Tb 15 euro gift
Enquête: 074-Ik vind christelijk onderwijs belangrijk! Ja Nee

Opinie

Halloween: een gezellig feestje voor christenen?!

Een gezellig griezelfeest wat de laatste jaren steeds populairder wordt in Nederland. Maar is Halloween wel zo gezellig en onschuldig als wij christenen soms denken? Of is het van de duivel?

Door Coen Nuijten

Ik kan mij niet herinneren dat toen ik kind was dit feest zo groots gevierd werd als nu. Veel kinderen gaan vandaag verkleed de straat op als horrorclown, heks of weerwolf. De schattige kinderen bellen aan, doen een dansje of schreeuwen wat en verwachten vervolgens dat je ze snoep geeft. Onder de druk van een paar volwassen ogen, die observerend mee kijken of je het spel wel goed mee speelt en genoeg snoep geeft, bezwijk je onder de druk en geef je de kinderen een rolletje kerkdrop. Althans, dat was wat ik had gedaan toen de kinderen bij mij langs kwamen vorig jaar als ik niet had geweten wat God van dit gruwelfeest vindt.

Ik zat een avondje alleen thuis met de gordijnen dicht. Mijn vrouw was werken en ik zat nietsvermoedend op de bank te Netflixen. Niemand had mij verteld dat het Halloween was en ik had dus geen idee. Terwijl ik midden in een documentaire zat van een bekende voetballer werd er aangebeld. Ik sprong op en liep naar de deur. Onderweg voelde ik mij ineens raar. Het was alsof mijn geest tegen mij zei: 'Je kan de deur beter niet open doen'. Ik kon het gevoel niet goed plaatsen, maar het was ongemakkelijk.

Eigenwijs als ik soms kan zijn, deed ik de deur open. Geheel verbaasd zag ik ineens de meest enge wezens voor mij staan. Ik kan niet ontkennen dat ik hevig schrok wat werd opgemerkt door een volwassene die moest grinniken van mijn sprongetje. Toen de kinderen waren uitgepraat en mij bedreigd hadden voor wat snoep; zei ik tegen ze: 'Ik geef geen snoep, want ik geloof echt in Halloween. Ik geloof dat er echt iemand is die iedereen altijd bang probeert te maken en ik wil hem niet helpen, succes!' Beteuterd liep als eerst de horrorclown weg met zijn plastic bijl slepend achter zich aan.

Ik wil iedereen oproepen hetzelfde te doen! Ga niet mee in dit feest. Het is waanzin! Je speelt satan in de kaart door kinderen te laten wennen aan een angstcultuur. Het opent dan ook een deur voor een wereld waar je ver van wilt blijven, maar waarvan je niet kan ontkennen dat het niet bestaat.

Verschillende verhalen door ervaringsdeskundige laten weten dat Halloween een echt feest is voor heksen, satanisten en soortgelijke groepen. Op plekken waar christenen aan het bidden zijn, kunnen ze niet actief zijn met het vervloeken van bijvoorbeeld personen, wijken of steden. De geestelijke wereld is reëel. Eerder genoemde groepen lijken dit te begrijpen, maar vele christenen niet. Het is tijd dat we weer eens onze ogen open doen en onze kinderen beschermen voor de subtiele bangmakerij.

Wellicht vind je het lastig om nee te zeggen tegen je kind. Of weet je niet zo goed hoe je dit moet aanpakken, lees dan de volgende acht tips!

8 Tips
1. Het is voor de hand liggend, maar praat met je kind erover en leer ze dat niet alles wat trending, leuk of spannend is ook goed is. Dat je als mens soms keuzes moet maken om ook gelukkig te zijn op de lange termijn. Vertel hier ook je eigen worsteling om dingen die jij zelf niet of wel doet, omdat je weet dat het beter is voor je op de lange termijn.

2. Als een baby met een stopcontact aan het spelen is, trek je het kind daar weg. Huilen en nog eens huilen is het gevolg. Totdat je een alternatief geeft om mee te spelen. Het stopcontact is dan verleden tijd en de nieuwe rammelaar krijgt alle aandacht. Ga met jouw kind(eren) wat leuks doen, zodat Halloween een goede vervanger krijgt.

3. Lees samen met je kind het boek: 'De macht van de witte Leeuw'! Hier leer je samen hoe je om kan gaan met angst. Zodra je het boek met het kind in de praktijk gaat brengen door de zogenaamde superpijlen af te gaan schieten, zullen ze daar zo mee bezig zijn dat Halloween helemaal niet meer interessant is.

4. Leer een kind over de geestelijke wereld. Vertel over het plan van de duivel, maar ook over het plan van God en dat God vele malen sterker is dan de duivel. We hoeven dus niet bang te zijn! Getuig van een overwinning die jij laatst gehaald hebt samen met God.

5. Bid voor bescherming van je kinderen! Je vecht niet tegen vlees en bloed, maar tegen geestelijke machten. Denk dus niet dat je de strijd alleen door praten kan oplossen, maar strijd in gebed!

6. Bereid je kind voor! Gedurende het jaar kan je kind iedere zondag naar de kerk. Als het goed is leren ze daar niet alleen Bijbelverhalen, maar ook over de geestelijke wereld. De ervaringen die ze daar op doen zullen een groot verschil maken om zelf de goede keuzes te maken.

7. Als de kennis ontbreekt in jouw kerk laat je dan trainen, zodat het kinderwerk goed staat. Het is essentieel dat kinderen op jonge leeftijd weten hoe de geestelijke wereld werkt. Jong geleerd is oud gedaan! Met C-Generations geven wij ook trainingen bij u in de kerk.

8. Probeer je kind niet alleen maar wetten op te leggen, maar zorg dat het klimaat rondom het kind zo is dat hij/zij zelf de keuze maakt. Dit is veel duurzamer! Wetten en regels zijn soms nodig, maar zorgen vooral als ze ouder worden voor strijd. Helemaal als jouw regels en wetten tegen alles in gaan wat de populaire vriendjes of vriendinnetjes op school ook doen.

Dit betekent niet dat ze alleen met soortgelijke kinderen om mogen gaan, maar dat ze zelfstandige keuzes maken ondanks de anders denkende kinderen om hun heen.

Succes, en geniet zelf lekker van je rolletje snoep!

Spreker, trainer en schrijver Coen Nuijten spreekt regelmatig in kerken. Bezoek hier zijn website.


Reageren