#T Uitdaging 14-15 december in bus
Enquête: 024-Is euthanasie is bij ernstige ongeneeslijke ziekte toegestaan? Ja Nee

Boek-muziek-film

Zorg dat je recht staat (debuut-CD)

Onlangs verscheen een debuut-CD van derechtstaat.nl met als titel “Zorg dat je recht staat”. Wat biedt deze CD?

Door Arjo Sonneveld
Klik hier om deze om CD online te bestellen!

Inhoudelijk
Deze CD behoort tot het genre rap. Enkele titels zijn: de Elly & de rikkert, ik schaam me niet, masker, botoxchristen (2x), beste pastor, Judaskus. Michaël Gabriël is rapper, Chesron Sminia is zanger. Samen vormen ze een duo. Met behulp van anderen hebben zij deze CD gemaakt. Ze noemen deze een debuut. Er liggen kennelijk plannen om meer CD’s te maken. Op de cover van de CD-hoes staan twee apen: één die groet, één met een banaan, op de achtergrond staat een wandelende banaan.
De makers van deze CD maken hun muziek vanuit een kerkelijk-missionaire insteek. Het geld dat ze met het maken van muziek verdienen gebruiken ze voor het doorontwikkelen van nieuwe muziek.

Evaluatie.
Wat de apen en bananen op de cover van deze CD betekenen is mij ontgaan. Door deze entourage maakte de CD gelijk al niet zo ’n serieuze indruk. De teksten bevestigden mij daarin.
Ieder die overweegt deze CD aan te schaffen, dient zich ervan bewust te zijn, dat de makers ervan zich veelvuldig van de muziekstijl rap bedienen. Ze zoeken eigentijdse muziekvormen samen met eigentijdse woorden te verbinden met Bijbelteksten. Of dit gelukt is, dient elke luisteraar voor zich te overwegen. Interessante vragen hierbij zijn: in hoeverre is een CD als deze missionair? Is het zich bedienen van een stijl als rap aanpassing aan onze cultuur of is zo ’n stijl een goede manier om in onze cultuur het evangelie aan de orde te stellen? Anders gezegd: is deze CD voor zoekers een brug naar de kerk of is deze CD juist voor jongere generaties gemeenteleden een loopplank uit de kerk naar de wereld?
De CD werkte bij mij vervreemdend. Ik vermoed dat deze CD qua muziekstijl en qua taalgebruik mijlenver afstaat van wat in een doorsnee gemeente ’s zondags gebruikelijk is. Laat ook hierin ieder voor zichzelf oordelen.

CD Zorg dat je rechtstaat
derechtstaat.nl
oktober 2017
genre: rap
prijs € 15,00


Reageren