#T - Grootsgedrukt
Enquête: 009-Israël moet een Palestijnse Staat toestaan. Ja Nee

Christenvervolging

10 jaar celstraf voor Gol-Tapeh gehandhaafd

De Iraanse christen Gol-Tapeh moet tien jaar de cel in omdat hij schuldig is bevonden aan ‘missionaire activiteiten’ en ‘acties tegen de nationale veiligheid’. Het beroep dat hij onlangs indiende, is afgewezen.

Eldar Gurbanov, Yusif Farhadov, Bahram Nasibov uit Azerbeidzjan en Iraniër Naser Navard Gol-Tapeh werden in juni 2016 opgepakt. Geheime agenten vielen toen een bruiloft in Teheran binnen. De mannen brachten vier maanden door in de gevangenis en werden in oktober op borgtocht vrijgelaten. Kort daarna vertrokken Gurbanov, Farhadov en Nasibov uit Azerbeidzjan naar huis.

De Iraanse Gol-Tapeh, een moslimbekeerling, tekende beroep aan tegen zijn straf. De rechter heeft op 12 november geoordeeld dat hij zijn straf van tien jaar moet uitzitten.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Article 18 probeert de Iraanse overheid met politieke aanklachten internationale druk te voorkomen. De aanklacht van ‘acties tegen de nationale veiligheid’ wordt meer en meer gebruikt om christenen langdurig gevangen te zetten. De groei van de kerk en de evangelisatiedrang van christenen zijn de ware reden van de arrestaties.

Iran staat op plaats nummer 8 van de Ranglijst Christenvervolging.


Reageren