#T - Grootsgedrukt
Enquête: 009-Israël moet een Palestijnse Staat toestaan. Ja Nee

Christenvervolging

Hulpverlener zong Amazing Grace voor liquidatie

De vorige maand in Nigeria dood geschoten opticien Ian Squire (57) zong voordat hij stierf  ‘Amazing Grace’, om de geesten van mede gegijzelden te verheffen, Dat zeggen twee van hen volgens de in het Verenigd Koninkrijk verschijnende The Telegraph.

Squire werd dood geschoten door een van de vier bendeleden, die hem en drie andere hulverleners ontvoerden op 13 oktober. Zij waren verbonden aan een kliniek in het zuidelijke district Delta.

De arts David Donovan en zijn vrouw Shirley, een onderwijzeres, zetten het medisch trainingscentrum New Foundations op, waarbij Ian Squire zich vier jaar geleden voegde. Hij had een eigen hulporganisatie Mission for Vision, op het gebied van gezichtsvermogen.

Tot nu toe waren de omstandigheden waaronder Squire de dood vond onduidelijk. Eerder deze maand werden die drie anderen vrij gelaten. Er was gesuggereerd dat Squire aan een astma aanval was overleden. Maar de andere gijzelaars vertelden The Telegraph dat hij op hun eerste ochtend in gevangenschap werd gedood in een kleine bamboe hut in een afgelegen moerasgebied.

“Wij vroegen of Ian een geestelijk lied kon spelen of zingen. Hij zei dat hij alleen ‘Amazing Grace’ zonder bladmuziek kon. Wij zingen dat samen. Aan het einde stond Ian op, terwijl de andere drie op matrassen zaten. Wij hoorden twee schoten en daarna een salvo. Ian stierf onmiddellijk”, vertelde Donovan. Volgens hem en zijn vrouw legden de bendeleden nooit uit waarom zij het vuur openden.

De bende maakte deel uit van een sekte die Egbesu heet, naar een plaatselijke god van krijgers. Zij drinken veel, roken marihuana en gebruiken cocaïne, meldt The Telegraph.

De Donovans en een vierde gijzelaar, de Schotse optometriste Alanna Carson, waren na het betalen van een losprijs bevrijd. Het geld is, naar men aanneemt, door de Nigeriaanse regering beschikbaar gesteld.

David Donovan zei te hopen dat de kliniek open kan blijven. Inmiddels is er ook een demonstratie tegen de bende geweest. Uit vrees voor nieuwe aanslagen is de kliniek tijdelijk gesloten.


Reageren