#T - Grootsgedrukt
Enquête: 018-Mijn kerk of gemeente neemt de zendingsopdracht serieus! Ja Nee
Agenda:   Conferenties & Cursussen ||  Concerten ||  Evenementen ||  Bericht aanbieden

Israël

UNESCO betreurt Israëls uittreden

De nieuwe directeur-generaal van de UNESCO, Audrey Azoulay (foto), zei vorige week vrijdag dat ze het Israëlische besluit betreurt om de organisatie te verlaten: 'Ik betreur dit ten zeerste, omdat ik ervan overtuigd ben dat we de meningsverschillen over de rechtsbevoegdheid alleen binnen de UNESCO en niet van buitenaf kunnen oplossen.'

Israël heeft vrijdag een brief overhandigd waarin het zich eind 2018 terugtrekt uit de VN-organisatie. Daarmee volgt het de Verenigde Staten, die al in oktober hun terugtrekking uit de UNESCO bekend maakten.

'Gezien de meningsverschillen tussen de lidstaten, die hebben geleid tot stemmingen waarvoor zij verantwoordelijk zijn, zijn de inspanningen van de UNESCO voor een duurzame dialoog, samenwerking en samenwerking belangrijker dan ooit tevoren. Toen ik in functie trad heb ik me ertoe verplicht dit te steunen', zei de Joodse directeur-generaal van de organisatie.

Azoulay beschreef UNESCO als een 'instelling die zich inzet voor het verdedigen van de vrijheid van meningsuiting, het voorkomen van alle vormen van antisemitisme en racisme, die een uniek educatief programma over de Holocaust en het voorkomen van genocide heeft ontwikkeld.'

Israël is sinds 16 september 1949 lid van de UNESCO. Verschillende prominente Israëli's werden door de organisatie geëerd, waaronder Ivry Gitlis, die als goodwill-ambassadeur voor de UNESCO diende, beeldhouwer Dani Karavan, die actief was als kunstenaar voor de vrede, en professor Ada Yonah, die in 2008 de 'UNESCO L' Oreal for Women in Science Award' ontving.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)


Reageren