#T Uitdaging 14-15 december in bus
Enquête: 006-Ik ben gelukkig! Ja Nee

Boek-muziek-film

Zittend aan de voeten van rabbi Jezus

‘Zittend aan de voeten van rabbi Jezus’ is een verfrissend boek. Natuurlijk, er zijn de afgelopen tijd veel meer boeken verschenen over de joodse leefwereld in de eerste eeuw en die ingingen op het joodszijn van Jezus, maar dit boek van Tverbeg en Spangler is het meest onderwerp tot nu toe ben tegengekomen.

Door Jacco Stijkel
Klik hier om dit boek online te bestellen!

De kracht van het boek zit ém erin dat de auteurs de degelijkheid van onderzoek combineren met praktische lessen voor de christen van vandaag. Doordat Spangler en Tverberg ook ingaan op hun eigen zoektocht naar rabbi Jezus, nemen ze je als lezer mee op hun vergezichten en ontdekkingen.

Door de fijne schrijfstijl, blijf je dit boek ook lezen. Vooral mooi vind ik dat de auteurs schrijven dat wij er ‘dankbaar voor zijn hoe God door het Joodse volk heeft gewerkt maar we moeten het jodendom op zich niet idealiseren’. Dit is in mijn ogen de juiste balans en voorkomt doorslaan. Het hele boek is van deze balans doordrenkt.

Het doel van dit boek is dat doordat je de Joodse leefwereld van de tijd van Jezus beter leert kennen en daardoor de woorden van Jezus beter leert begrijpen. Met als uiteindelijke doel om de Heiland zelf beter te leren begrijpen en kennen. De auteurs doen dat aan de hand van verschillende onderwerpen, zoals discipelschap, bidden, de feesten en het Koninkrijk van God.

De hoofdstukken zijn compact en geven veel achtergrondinformatie. Continu worden er verbindingen gelegd met de Bijbel en wordt er gezocht naar praktische toepassingen.

Doordat elk hoofdstuk eindigt met een aantal vragen, word je ook aan het denken én aan het werk gezet. Dit maakt het boek niet alleen geschikt voor persoonlijke Bijbelstudie maar ook voor kringwerk. Zeker voor wie nog niet zo bekend is met het jodendom en de tijd van Jezus, is dit een heerlijk boek om in te grasduinen.

Nieuw licht zal vallen op bekende passages als psalm 23 en gelijkenissen. Maar ook komt het handelen van Jezus ons soms wat raadselachtig over, terwijl we het goed kunnen plaatsen als we wat kennis hebben van de cultuur van toen.

Ook voor wie wel al het nodige weet over het jodendom, zal met plezier dit boek lezen. Zelf vind ik bijvoorbeeld het hoofdstuk over het Koninkrijk van God sterk. Juist omdat daar weer die balans in is te vinden: niet alleen een toekomstgericht koninkrijk dat ons passief kan maken en ook niet de illusie dat wij het koninkrijk moeten bouwen. Maar dat het gaat over een genadige God en gehoorzame volgelingen.

In het boek laten Spangler en Tverberg duidelijk zien waar zij hun ideeën en informatie vandaan hebben. Moeilijkere begrippen worden in kaders uitgelegd. Bovendien is er achterin het boek een verklarende
woordenlijst. Dat maakt dat ‘Zittend aan de voeten van rabbi Jezus’ een uitstekend boek is voor iedereen die meer wil weten over de joodse achtergronden van de Heer, en vooral ook voor hen die meer werk willen maken om een gehoorzame volgeling van Jezus te zijn. Want daar roept het boek tot op.

Zittend aan de voeten van rabbi Jezus
Wat leerden Zijn Joodse discipelen van de Heer Jezus?
Lois Tverberg en Ann Spangler
Uitgeverij Toetssteen
ISBN: 9789082384093
220 pagina’s
Prijs: €17,95


Reageren