#Tb 15 euro gift
Enquête: 101-Het is OK voor een christen om te roken! Ja Nee

Op koers

Sloopbonus

‘Woede om sloopbonus’, zo kopte De Telegraaf deze week. Domme ik, maar ik dacht direct aan de bonus die mensen destijds kregen als zij hun auto netjes naar een sloperij brachten om daar uit elkaar gehaald te worden. Je kreeg er 200 euro voor, geloof ik. Maar nee, het had niets met autosloperijen te maken. De Tweede Kamerfracties van VVD, PVV en Forum voor Democratie waren woest over het gegeven dat een wethouder in Wijk bij Duurstede besloten had jongeren een beloning te geven indien zij met oud en nieuw minder vernield zouden hebben dan ’normaal’. Voila: de ‘sloopbonus’.

Door Lucas Hartong

Kamerlid Theo Hiddema van FVD, die regelmatig in is voor een licht ironische verheldering van complexe probleemstellingen, liet weten problemen te voorzien met deze sloopbonus. Hij voorzag ‘jaarlijkse onderhandelingsrondes over de vast te stellen tuigpremies’. Gelijk heeft ‘ie. Net als de nozems in de jaren ’60 wordt het straks keihard onderhandelen tussen gemeente en ‘jongeren’ over de hoogte van het bedrag dat betaald moet worden om –let wel- niets te doen. Het CDA vond het echter een geweldig ‘positieve manier om gedrag te beïnvloeden’.

Ah, op die fiets. Welnu, dan heb ik nog wel wat meer leuke ideetjes. We laten de gemeente onderhandelen met allerlei overlastgevers! Vervelende mensen die hun honden en katten los laten lopen? Geef ze een gratis riem en kattenbak voor binnen. (SGP Kapelle ook weer blij) En nu we het er toch over hebben: overlastgevende hang-ouderen? Hup, boter bij de vis en geef ze regelmatig een gratis weekendje Centerparks! Marokkanen op scooters die oudere dames beroven? Gratis cursus kickboksen! Het mag wat kosten, maar dan zijn ze tenminste van de scooter en dus van de straat. Dit is echt een potentiële goudmijn voor een creatieve ambtenaar, die snel carrière wil maken!

En waarom het concept van deze ‘positieve manier om gedrag te beïnvloeden’ niet veel breder getrokken? Terugkerende IS-terroristen anyone? Geef ze een gratis zwemabonnement of onbeperkt aanbod schiet-games. Doe eens gek. Zou best kunnen werken. Misbruikers van vrouwen? Gelijk geld vrijmaken richting de daders voor een cursus mond-op-mond beademing bij het Rode Kruis. Kim Jong-Un van Noord-Korea? Bieden we geld om niet op de rode knop te drukken. Little Rocket Man mag elke dag op kosten van het Westen allerlei leuke dingen doen, maar dus niet op die knop drukken. Je zou er cynisch en best moe van worden, maar wie weet: helpt het. Wereldproblemen opgelost!

In de Brusselse politiek gaat het eigenlijk net zo. Men signaleert een probleem, maar er is nog geen ‘belangrijke rol’ voor de EU. Ter plekke wordt een oplossing verzonnen, die liefst enige tijd duurt om te realiseren en er wordt geleurd om een extra zak met geld. Hop, nieuwe banen gecreëerd voor de elite en weer een dagje van de straat. U vraagt of dat wel allemaal nuttig en effectief besteed geld is? Kom kom, niet zo zeuren! Veiligheid en problemen oplossen mag wat kosten. Wij werken eraan. Druk, druk, druk op het wereldtoneel. U weet toch?

Ook ik ben woedend over deze ‘sloopbonus’. Normaal gedrag vertoon je namelijk niet omdat je er geld voor krijgt, maar omdat het –als het goed is- vanuit je hart komt. Wee het land, waar het kwaad beteugeld moet worden met geld. Kwaad moet bestraft, maar in deze tijd waarin alles relatief is en het leven bestaat uit ‘jouw waarheid’ (aldus Oprah Winfrey) kun je van alles verwachten van hopeloze bestuurders, filmsterren en politici die ook geen antwoorden meer weten te verzinnen. Laat staan dat ze Bijbelse waarheden toepassen. Toch, CDA?

Reageren


zebulon

15-01-2018 03:58
Hallo Herman, waar wordt die gevangenis genoemd dan?

Herman Spaargaren

13-01-2018 03:44
En weet jij wel wat het kost om iemand één dag in de gevangenis te stoppen .....

zebulon

12-01-2018 12:23
Goed stuk.
Tegenwoordig is er totale omkering van hoe het zou moeten. En het zal nog erger worden zolang we geregeerd worden door ideeen die aan God en gebod totaal geen boodschap hebben.
In dezelfde orde vind ik het nieuws dat de politie een jongerenraad in het leven roept. Jongeren hebben een andere kijk op dingen en denken anders.
https://nos.nl/artikel/2211318-politie-laat-jongeren-meedenken-over-maatschappelijke-vraagstukken.html

Willemina

12-01-2018 09:38
Duidelijk stuk, helemaal mee eens.
Geen beloning maar rechtvaardigheid.