#Tb 15 euro gift
Enquête: 016-Mensen die niet in Jezus geloven gaan naar de hel. Ja Nee

Binnenland

Kerken steunen petitie 'Ze zijn al thuis'

Protestantse kerken tekenen deze week de petitie 'Ze zijn al thuis' voor een ruimer kinderpardon. Onder meer ds. Dekker van de Joriskerk in Amersfoort en ds. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, zetten afgelopen week hun handtekening. Eerder tekenden veel andere bekende Nederlanders de petitie, waaronder Arie Boomsma, Trijntje Oosterhuis en Jan Terlouw.

"Als kerken staan we voor barmhartigheid en rechtvaardigheid. In het vluchtelingenbeleid zien we dat te weinig terug", zegt Karel Jungheim, specialist vluchteling bij de Protestantse Kerk. "De Kinderombudsman wijst erop dat terugkeer van kinderen die hier langer dan vijf jaar gewoond hebben ontwrichtend en schadelijk is. Daar moet beter naar geluisterd worden", vindt Jungheim die het belang van deze kinderen noemt als belangrijkste reden om als kerken in actie te komen voor een ruimer kinderpardon.

Rechtvaardig én barmhartig
De Sint Joriskerk in Amersfoort merkte van dichtbij wat het voor kinderen betekent die al lange tijd hier verblijven toen vorig jaar twee kinderen werd uitgezet naar Armenië. "Ik vind dat wetgeving op het punt van het kinderpardon niet alleen rechtvaardig maar ook barmhartig moet zijn, aldus ds. Dekker die predikant is van de Amersfoortse kerk.

"Er wordt door verantwoordelijken (politiek; rechters; IND e.a.) nu heel scherp langs alleen de regels gezeild. Dan wordt wetgeving hard en wordt er geen rekening gehouden met het welzijn van kinderen. Als de procedures die wij zelf bedacht hebben ertoe leiden dat asielaanvragen zo lang kunnen duren dan moeten we die procedures tegen het licht houden, maar kinderen mogen hiervan niet de dupe zijn."

400 kinderen leven in onzekerheid
Voor ongeveer 400 kinderen uit alle windstreken duurt deze onzekerheid al meer dan vijf jaar. "Ze zijn onze buren, onze klasgenoten, onze collega's, onze teamgenoten, onze kerkgenoten en onze vrienden geworden. Hoe Nederlands zij zich in hun hoofd of hart ook voelen, ze zijn het op papier nog niet", zo vertelt Jungheim. "Ze dreigen te worden uitgezet en leven ook in een land dat veilig moet zijn met de angst dat er iemand voor hun deur staat om ze met een enkeltje op het vliegtuig te zetten naar een onbekend land. Dat vinden wij onwenselijk."

Om aan die onzekerheid een eind te maken hopen de kerken de politiek te dwingen tot een waardig Kinderpardon. Tot en met eind januari kan iedereen die dat wil de petitie tekenen om de politici te overtuigen van wat iedereen die deze kinderen kent allang weet: ze zijn al thuis.

www.kerkinactie.nl

Reageren


Jos van der Geest

19-01-2018 12:09
Otto je hebt totaal gelijk. Ik zou ook graag zien dat als er vluchtelingen naar Nederland komen dit dan ook voornamelijk christelijke vluchtelingen zijn. Maar blijkbaar mag dit niet gezegd worden vanwege discriminatie of rasisme.

Otto

15-01-2018 05:09
Weet je wat ik onwaardig vind, dat duizenden christen kinderen in het gebergte van Soedan, in Nigeria, en Nepal totaal geen toekomst hebben, vooral in Soedan krijgen kinderen bijna geen eten, of medicijnen, en daar doen jullie geen bliksem voor, dit staat los van deze actie, maar als je het hebt over je geloofsgenoten, en daar de kinderen ervan in die landen, dan geven jullie niet thuis, hypocriet gedrag noem ik dat!!!