#TB 15 euro gift voor Uitdaging
Enquête: 063-Ik heb een goede kennis van de Bijbel! Ja Nee

Christenvervolging

China voert druk op gelovigen op

Steeds meer worden de laatste tijd vooral de huiskerken in China vervolgd. Oude tijden lijken teruggekeerd, hoewel het er voor kerken nooit goed uitzag. Maar huiskerken moeten per 1 februari aan speciale regels gaan voldoen, bedoeld om eindelijk meer overheidscontrole op die zich snel uitbreidende beweging te krijgen.

Behalve dat zes geestelijke leiders van huiskerken in de provincie Yunnan zijn veroordeeld tot van vier tot dertien jaar variërende celstraffen (waarover Uitdaging eerder schreef), werd bijvoorbeeld onlangs een kerk in Linfen opgeblazen. Jarenlange onderdrukking van de kerkleden was daaraan voorafgegaan.

Per 1 februari wordt het allemaal nog erger voor gelovigen, denkt de in Engeland gevestigde organisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW), die constateert dat christenen veelal ervan worden beschuldigd een gevaar voor de nationale veiligheid te vormen en staatsgevaarlijk te zijn, terwijl het in feite gewoon om hun geloof gaat. Daarbij is vooral de aandacht van de overheid gevestigd op gemeenten die in contact staan met buitenlandse christelijke organisaties.

Levende Steen
Leiders van de kerk in Linfen kregen enkele jaren geleden gevangenisstraffen van zeven jaar. Zij hadden geklaagd over een eerdere inval door de politie, waarbij kerkgangers gewond raakten.

CSW maakt zich ook zorgen over de Levende Steen Gemeente in de provincie Guizhoum waar twee voorgangers boetes van een miljoen euro kregen wegens de ontvangst van zogenaamd illegale giften van medegelovigen. Volgens de twee was er sprake van gewone vrijwillige bijdragen aan de kerk, die geenszins in hun zakken terecht waren gekomen. Maar het is een huisgemeente – die overigens 700 leden telt - en daartegen gaat de overheid extra te keer. Vooral als die tot een dergelijke omvang zijn uitgegroeid. Het punt is dat zulke huiskerken zich niet laten registeren. De overheid wil dat zij zich aansluiten bij de geregistreerde Chinese Christelijke Raad, nauw verbonden met de al decennia bestaande Drie-Zelf Kerk.

Voorganger Yang Hua van de Levende Steen Gemeente kreeg eind vorig gaar 2,5 jaar gevangenisstraf. Andere leden werden opgepakt en een medevoorganger kreeg huisarrest.  De gemeente zou illegaal een gebouw voor samenkomsten hebben gebruikt. Directeur Mervyn Thomas van CSW zegt dat de toegenomen druk van de Chinese overheid er een bewijs van is dat men in China religieuze activiteiten strenger wil aanpakken. Naar zijn, mening is men overigens in sommige regionen van het onmetelijke land strenger dan in andere.


Reageren