#Tb 15 euro gift
Enquête: 016-Mensen die niet in Jezus geloven gaan naar de hel. Ja Nee

Israël

Abbas en corruptie

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas, die in januari 2005 voor een termijn van vier jaar werd gekozen als president van de Palestijns Autoriteit (PA) maar nu nog altijd zonder mandaat regeert, is uiterst impopulair in de Palestijnse maatschappij. Dat heeft vooral te maken met corruptie en mismanagement.

Dit artikel wordt u aangeboden door Christenen voor Israel!

Zeventig procent van de Palestijnse Arabieren wil dat Abbas aftreedt en wordt vervangen door een jongere leider die niet zijn zakken vult met de honderden miljoenen dollars die de PA jaarlijks ontvangt van donorlanden zoals Nederland.

Weinig vertrouwen
Een opiniepeiling die vorig jaar december werd gepubliceerd liet zien dat slechts 31% van de Palestijnse Arabieren nog vertrouwen had in Abbas terwijl 66% zei dat men genoeg van hem had.

Ongeveer de helft van de Palestijnse Arabieren vindt dat Abbas een zwakke leider is die uiteindelijk zal zwichten voor Amerikaanse druk en een onbevredigend vredesakkoord zal sluiten met Israёl aldus de zelfde peiling.

‘Abbas corrupter dan Hamas’
Een andere peiling daterend uit mei 2016 liet zien dat maar liefst 95,5 procent van de Palestijnse Arabieren vindt dat Abbas regering corrupt is terwijl Hamas in Gaza een score had van 82 procent.

In augustus 2017 stond de Palestinian Legislative Council op het punt om een rapport te publiceren waarin Abbas corruptie tot in detail werd blootgelegd volgens de Palestijnse krant al-Quds. De raad zou zelfs overwegen om stappen te ondernemen die tot het gedwongen ontslag van Abbas hadden moeten leiden maar er werd niets meer vernomen over het rapport.

Dief
Palestijnse Arabieren in Judea en Samaria praten in het algemeen graag over de corrupte clan die hen regeert. Abbas wordt, in tegenstelling tot Arafat die niets fout kon doen volgens het Palestijnse publiek, gehaat en wordt niet aangeduid bij zijn naam maar met het woord dief.

Arafat was een van de rijkste mensen ter wereld en zijn vermogen kwam voornamelijk van het verduisteren van donorgelden. In 1997 bijvoorbeeld werd meer dan een derde van het jaarlijkse budget van 800 miljoen dollar verduisterd, aldus een rapport dat ging over noodzakelijke hervormingen binnen de PA.

Tussen 1995 en 2000 verdween zo 900 miljoen dollar naar Arafat’s privérekeningen bij buitenlandse banken, terwijl de PA-leider ook steekpenningen aannam, onder meer van de Italiaanse premier Berlusconi.

Corruptie binnen de PA
De corruptie binnen de PA bleef daarna onverminderd voortduren en leidde in 2006 tot een overwinning van Hamas in de parlementaire verkiezingen in de PA, 71 % van degenen die een stem uitbrachten zei dat corruptie het belangrijkste onderwerp was tijdens de verkiezingscampagne.

De Europese Unie concludeerde in oktober 2013 dat het verduisteren van donorgelden gewoon doorging en zei in een rapport dat de PA in de jaren 2009-2013 waarschijnlijk meer dan 3,13 miljard dollar in buitenlandse hulp had verduisterd.

Doorzichtige leugens
Al deze feiten werden de afgelopen week weer actueel toen de PA bij hoog en laag ontkende dat Abbas in het bezit was van een privé-vliegtuig nadat hij al had besloten een nieuw paleis te bouwen in de buurt van Ramallah.

Het nieuws over deze zaken werd door de PA afgedaan als fabels uit de Israёlische pers maar zoals bijna altijd zijn de leugens van de PA doorzichtig. Het omstreden paleis in Surda nabij Ramallah staat nog altijd geregistreerd als een project dat zal worden uitgevoerd over de komende twee jaar al is het budget voor de bouw ervan nu gehalveerd. Het kost nu ‘slechts’ zeven miljoen dollar.

Privé-vliegtuig
Dan is er de rel over het vliegtuig van Abbas. Palestijnse functionarissen ontkenden bij hoog en laag dat Abbas in het bezit was van 50 miljoen dollar kostend privé-vliegtuig en zeiden dat het ging over “geruchten” die door de Israёlische media de wereld in worden geholpen. Anderen leken het verhaal te bevestigen en verdedigden de behoefte voor een nieuw privé vliegtuig voor de “President van Palestina” omdat leiders van staten meestal over een privé vliegtuig beschikken.

Het laatste is pertinent onwaar. De Israёlische premier en president reizen met business class van El-Al en ook in Nederland heeft de premier niet de beschikking over een privéjet.

Een andere PLO functionaris die sprak op basis van anonimiteit onthulde echter dat Abbas in 2011 wel degelijk een privé-vliegtuig had gekocht dat ook wordt gebruikt door “Palestinian Airways”.

Waarschijnlijk doelde de functionaris op “Palestinian Airlines” een door de PA opgerichte luchtvaart maatschappij die opereert vanuit de luchthaven van El-Arisch in het noorden van de Sinai woestijn. Palestinian Airways was een luchtvaartmaatschappij die voor de oprichting van de staat Israёl in handen was van een Joods Palestijnse eigenaar.

De waarheid over Abbas’ privé vliegtuig is dat hij over een Boeing 737 business jet beschikt die door de luchtvaartmaatschappij Arab Wings wordt onderhouden en gevlogen vanaf de luchthaven in Amman in Jordaniё.

Het vliegtuig heeft een nieuwwaarde van bijna 75 miljoen dollar maar Abbas heeft de Boeing 737 waarschijnlijk tweedehands voor 50 miljoen gekocht. De bewegingen van het vliegtuig kunnen gewoon via Flight Radar worden gevolgd.


Reageren