#Tb 15 euro gift
Enquête: 050-Zijn wij toe aan een verzoening van rooms-katholiek tot evangelisch? Ja Nee

Kerk

Kerken moeten excuses maken voor Luthers Jodenhaat

In 2017 wordt de vijfhonderdste verjaardag van de Reformatie gevierd. Joodse prominenten vinden dat er dan ook aandacht moet zijn voor de donkere kant van reformator Maarten Luther door middel van excuses voor zijn Jodenhaat. Dit zeggen de orthodoxe rabbijn Raphael Evers, de liberale rabbijn Menno ten Brink en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in het dagblad Trouw.
 
In het boekje 'Over de Joden en hun leugens' (1523) betoogde hij dat synagogen in brand moesten worden gestoken en dat Joden zich niet meer op straat dienden te vertonen.

Die excuses klinken als een goed plan, maar we kunnen niet direct een belofte doen," vertelt woordvoerder Marloes Nouwens-Keller namens de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Ook directeur Herman Selderhuis van Refo500 verwelkomt het voorstel van de joodse prominenten.

Hier een citaat van Luther
Wat moeten wij christenen nu doen met dit verdorven, verdoemde volk der joden? Ik wil een goede raad geven: In de eerste plaats dat hun synagogen of scholen in brand worden gestoken. Verder dat hun huizen afgebroken of vernield worden, want zij bedrijven daarin hetzelfde als in hun scholen. Ten derde dat al de gebedenboeken en Talmoeds hen worden ontnomen. Ten vierde dat hun rabbijnen eens en voor altijd wordt verboden les te geven; dat men het vrije verkeer en het recht de straat te betreden voor hen opheffe.


Reageren