#T Uitdaging 14-15 december in bus
Enquête: 006-Ik ben gelukkig! Ja Nee

Binnen/buitenland

In de Schaduw van King

Op 4 april aanstaande is het vijftig jaar geleden dat ds. Martin Luther King werd doodgeschoten in het Amerikaanse Memphis. King is door zijn geweldloze verzet tegen de verdeling van blank en zwart een inspiratiebron voor velen. In de documentaire In de Schaduw van King gaat Harcourt Klinefelter (foto), voormalig persvoorlichter van Martin Luther King, terug naar Amerika waar hij met strijdmakkers van toen herinneringen tot leven brengt.

De in Amerika geboren Klinefelter verhuisde na de moord op King naar Nederland. Op zijn zolder in Steenwijkerwold bewaart hij een draagbare recorder en een schat aan unieke geluidsfragmenten van Martin Luther King. Klinefelter reist samen met deze bandrecorder terug naar Amerika waar hij in Kings geboorteplaats Atlanta een weerzien heeft met diens zoon Martin Luther King III. Vervolgens treft Klinefelter in Selma vroegere kameraad Bernhard Lafayette. Selma was in 1965 het startpunt van de beroemde protestmarsen voor gelijke burgerrechten. Ook ontmoet hij Flonzie Brown Wright, activist in Canton. In Canton werden in 1966 duizenden activisten met traangas bespoten toen een protest op brute wijze werd onderbroken door de politie.

‘In de schaduw van King’ brengt het verhaal van Martin Luther King tot leven door gesprekken over- en archiefmateriaal van cruciale momenten in het leven van de verzetsstrijder. Hiermee komt ook zijn droom opnieuw tot leven, die miljoenen mensen bezielde en Harcourt Klinefelter ertoe bracht zijn leven lang te strijden voor vrede. “King wilde de duisternis overwinnen. Haat kan geen haat verdrijven. Alleen liefde kan de haat verdrijven”, zegt Klinefelter.

Maandag 2 april 2018 21.00uur, NPO 2


Reageren