#Tb Beter dan Ivoor of goud
Enquête: 064-Ik vind het goed dat vrouwen in kerken voorgaan! Ja Nee

Binnen/buitenland

Reuter, oprichter van het persbureau

Wat hebben postduiven, koningin Victoria en door Cork in het water gegooide kisten met elkaar gemeen? Persbureau Reuters! De oprichter van het meest bekende persbureau ter wereld is in 1816 geboren als zoon van een rabbijn.

Israel Beer Josaphat groeide op in Kassel (Duitsland) en werd opgeleid tot bankier. Doordat hij relaties had met Carl Friedrich Gauß en de natuurkundige Wilhelm Eduard Weber kwam hij in contact met de wereld van de telegrafie, die op dat moment juist in ontwikkeling was.

Josaphat bekeerde zich in 1845 tot het christendom en noemde zichzelf vanaf dat moment Paul Julius Reuter. Het persbureau werd in 1850 opgericht en maakte in het begin nog gebruik van postduiven omdat die sneller waren dan postkoetsen. Vanaf 1851 veranderde dat in telegrafie.

Berichten uit Amerika bereikten Europa destijds nog op zeer primitieve wijze. Schepen die bijvoorbeeld uit Amerika kwamen, gooiden op weg naar Londen tijdens het voorbijvaren van de Engelse havenstad Cork, blikken met de laatste nieuwsberichten overboord. Die werden dan uit het water opgevist en eenmaal aan land verder getelegrafeerd. Zo kwam het nieuws sneller in Londen aan dan de schepen. Tijd is geld – dat was ook toen ook al bekend.

Door correspondenten uit te zenden en nieuwsagentschappen op te richten in alle belangrijke steden van de wereld – tegenwoordig een vanzelfsprekendheid voor elk groot persbureau – lukte het Reuter een wereldwijd monopolie op het nieuws te verkrijgen. In 1891 had hij overigens van koningin Victoria de titel baron gekregen. Hij stierf in 1899 in Nice. In Kassel is een school naar hem vernoemd en in Aken een beroepscollege.

Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)


Reageren