#Tb 15 euro gift
Enquête: 016-Mensen die niet in Jezus geloven gaan naar de hel. Ja Nee

Op koers

Na de verkiezingen

Zo. De gemeenteraadsverkiezingen zijn weer geweest. Alle prachtige beloftes en geweldige woorden kunnen weer in de kast tot over vier jaar. Dan komt het democratische circus opnieuw in de stad. En omdat dit een christelijke website is zou je het kunnen hebben over de steeds weer terugkerende vraag: hoe hebben ‘de christelijke partijen’ het gedaan? Lastig punt is: bestaan er vandaag de dag eigenlijk nog wel ‘christelijke partijen’? Ja, de SGP, zult u zeggen! Maar die partij loopt hoog op te geven van windmolens, die draaien op subsidie. En die subsidie zou ook gegeven kunnen worden aan betere en meer efficiënte ‘christelijke’ zorg bijvoorbeeld. Of ‘christelijk’ onderwijs. Of aan politie en grensbewaking, die ook de nodige versterking kan gebruiken. U ziet: alles draait ook hier om keuzes.

Door Lucas Hartong

De ChristenUnie dan? De naam zegt het toch al? Um, nee. De CU steunt subsidie aan het ‘Ploumen abortusfonds’. Me dunkt dat abortus niet onder het label ‘christelijk’ valt. En de CU stapt in een kabinet waarin ook D66 zit. Kun je het gekker verzinnen? Twee diametraal tegenovergestelde partijen die denken samen het land te kunnen besturen. Wat vindt de CU eigenlijk van ‘penthouse Pechtold’ en zijn vlucht in een privéjet naar Oekraïne? Hoe krijgt deze partij het voor elkaar in een kabinet te blijven zitten dat via Kaag meewerkt aan extra geld naar Palestijnse terroristen en belediging van de dappere strijd van vrouwen in Iran om hun hoofddoek af te leggen? En waarom accepteert de CU het hooghartige gedrag van minister Ollongren, die eigenlijk helemaal geen zin heeft om een Huxliaans nieuws-controlebureau in Brussel op te heffen? Vragen, vragen.

Het CDA dan? Tsja. Pieter Omtzigt is de enige gunstige uitzondering bij die partij, maar laten we verder maar geen woorden vuil maken aan deze eurofiele partij die het prima vindt dat de sharia wordt ingevoerd zodra een meerderheid dat zou willen. Het CDA dat kritiekloos meehobbelt in een Europese fractie, die de enige premier van Europa die nog serieus opkomt voor christelijke vervolgden (de Hongaar Orban) verkettert. En die ‘christendemocratisch’ EU-commissievoorzitter Juncker steunt. Juncker, die zijn assistent Selmayr doodleuk binnen 9 minuten tot hoofd van alle EU-ambtenaren benoemt, zonder enig overleg of afstemming met anderen. Selmayr, die de eurocommissarissen allerlei leuke extraatjes beloofde als hij benoemd werd, zoals jarenlang een gratis auto met chauffeur, eigen kantoor en doorbetaling van heel veel geld na einde dienstverband.

Wat is ‘christelijk’ in de politiek? Dit. Wij christenen kunnen niemand iets opleggen. Dat willen we ook niet. Schrijver Richard Neuhaus zei eens dat we mensen slechts iets voorleggen. Een christen-politicus zal het Evangelie voorleven en anderen uitnodigen om mee te doen. Recht en gerechtigheid moeten daarbij leidend zijn. Weg met de loze woorden. Daden in overeenstemming met het Evangelie van Christus. Daar draait het om! Waarheid. Geen leugens of halve waarheden meer. Integriteit, geen meehobbelen of wegkijken bij wandaden. Geen ongelijk span vormen. Het christelijk geloof is te kostbaar om te misbruiken. In de politiek win je al lang niet meer met woorden; daarvoor zijn de standpunten te veel verhard. Het gaat om een levensstijl, die voorgeleefd wordt.

Het is vlak na de verkiezingen. Wat rest is doorgaans een leeg gevoel. Mijn advies is om die politici te steunen en bemoedigen die het christelijk geloof daadwerkelijk voorleven en daar consequenties aan verbinden. In welke partij zij ook zitten. Alleen op die manier kan het goede versterkt en het kwade bestreden worden. Geen politieke stemadviezen meer vanaf de kansel in de Kerk. En veel bidden. Dat helpt.

Reageren


BASTIAAN

27-03-2018 12:29
Beste Otto, helemaal mee eens. De CU is een wereldgelijkvormige partij.

Dat is het Nederlands Dagblad ook omdat die een paar jaar geleden al fuseerde met de Volkskrant.

En wat te denken van de EO? De Reformatie betekent niets meer voor hen.

Die het vatten kan, die vatte het!

De waarheid reist om de wereld. Ze moet, want ze wordt overal afgewezen!!!

Otto

26-03-2018 04:59
Noem mij zo'n pluspunt. De CU heeft de Islam tot een wettelijk beschermde godsdienst gemaakt in Nederland. De CU geeft het islamitisch onderwijs de vrije ruimte. De CU is akkoord gegaan in dit kabinet, dat Jeruzalem niet de hoofdstad van Israel is, maar voor een twee staten oplossing is. Dit kabinet met de CU heeft 43 miljoen overgemaakt naar de Palestijnen voor oprichting van hun staat, enz,enz. De Jodenhaat neemt steeds meer toe door al die Moslims die Israel intens haten. De CU heeft de PVV uitgesloten van samenwerking, maar over DENK doet men geen enkele uitspraak, en als er een partij is die de Joden haat is deze het wel. Noem jij mij eens nu pluspunten op? maar voor mij staat vast, dat de CU een historische beslissing ondersteund heeft, om Jeruzalem niet als enige stad van Israel te erkennen, en daar kan nooit een zegen op rusten hoe vroom je het ook brengt, en trouwens Erdogan heeft Nederland gefeliciteerd met dit besluit, dit is ronduit beschamend, en dat praat je nooit meer recht, met dit besluit is het volk Israel groot onrecht aangedaan, maar God waakt over zijn oogappel, tegen heel de wereldopinie in!!!!

Jan van den Bosch

26-03-2018 10:27
Beste Lucas,

Je had ook de plus punten kunnen opnoemen van de Christen Unie. Nu is je artikel eenzijdig en dat doet afbreuk.